FőoldalArchívumMotorfejlesztési referenciaplatform szenzormentes motorokhoz a Renesas-tól
2009. április 27., hétfő ::

Motorfejlesztési referenciaplatform szenzormentes motorokhoz a Renesas-tól

A Renesas MCRP06 referenciaplatform motorvezérlési célokra
A Renesas Technology Europe bejelentette MCRP06 típusú, szinkron és aszinkron motorvezérlésre egyaránt alkalmas vezérlési referenciaplatformját.Az integrált teljesítménymodullal rendelkező platform bármely 3-fázisú motor meghajtására képes 2 kW teljesítményig szenzormentes terepi vezérlőalgoritmusok alapján


A platform két mikrokontroller-kártyából áll, amelyek invertert hajtanak meg. Az egyik MCU-kártyán SH7125 típusú kontroller dolgozik 48-kivezetésű tokozásban. Ez leginkább kisteljesítményű motorok kisköltségű meghajtására alkalmas végfelhasználó alkalmazásokban. A másik MCU-kártyán ezzel szemben az SH7286 típusjelű, 200 MIPS teljesítményű mikrokontroller működik, amely már alkalmas nagyteljesítményű ipari motorok vezérlésére, és rendelkezik számos interfészopcióval, köztük CAN 2.0-val, USB-vel, SCI-vel, SSU-val és I2C-csatornával is.
Mindkét MCU-kártya rendelkezésre bocsát motorvezérlés-specifikus biztonsági mechanizmusokat is. A Port Output Enable (POE) kivezetésekkel a hat meghajtójel például gyorsan és biztonságosan lekapcsolható, ráadásul az MTU2 hibás PWM parancsok érzékelésére is képes, amelyek akár rövidzárlatot is okozhatnak. A huszonkét regisztert írásvédelemmel látták el, meggátolva a hibás szoftverek általi káros manipulációt, a kimenet visszaolvasásával pedig a külső terhelésen vagy áramkörökön keletkező rövidzárlatok vehetők észre, méghozzá úgy, hogy a felhasználó visszaolvashatja a kimeneti csatlakozások értékét, és gyorsan triggerelheti a belső watchdog időzítőt nem várt érték visszaolvasása esetén.
A soros kommunikációs interfész lehetővé teszi a motor kalibrációját a PC-s csatlakozás kihasználásával. A forgórész állandója, az állórész fázisellenállása és -induktivitása, valamint a tranziens-induktivitás egyszerűen programozható. A proporcionális integráló modul együtthatói és a gyorsulási/lassulási felfutások az alkalmazás követelményeihez igazíthatók. Az MCRP06-on csatlakozási pont is található az E10A-USB hibavadász emulátorhoz, amellyel bármilyen SH MCU-n futó szoftver kifejleszthető, hatása szimulálható és a szoftver maga hibamentessé tehető. Hibavadászat forgó motor mellett is végezhető. A nagyfeszültségű AC motorok kalibrálása és meghajtása sem akadály az MCRP06 számára, működési paramétereik valósidőben állíthatók. Az MCRP06 modulációs technikáival a korábbiakhoz képest 33%-kal kisebbek a kapcsolási veszteségek, az MTU2 holtidei kompenzációs áramkörének köszönhetően az inverter hatásfoka is javult. Az eredő hatékonyságjavulás jellemzően 15%.

További információ

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény