FőoldalArchívumA Lulea Műszaki Egyetem kutatási eredményeinek kereskedelmi forgalomazását segíti a Renesas program
2009. március 30., hétfő ::

A Lulea Műszaki Egyetem kutatási eredményeinek kereskedelmi forgalomazását segíti a Renesas program

A Mulle áramkör
A Renesas Technology Europe és a Lulea Műszaki Egyetem ismertették a 2007-ben kezdődött együttműködésük eredményeit, amelyek az egyetem Renesas egyetemi programjához csatlakozása után jöttek létre


A valódi ipari követelmények és igények szem előtt tartásával az egyetem munkatársai és diákjai a fejlesztési projektek közül a beágyazott internetrendszeres (EIS - Embedded Internet Systems) alkalmazások fejlesztését emelték ki, amelyek közül az egyik megérett arra, hogy kereskedelmi termék legyen belőle. A termék egy internetbázisú szenzorplatform, amelyet nagyon alacsony teljesítményfelvételű működésre optimalizáltak. A "Mulle" névre keresztelt megoldás egy minimális Bluetooth-funkcionalitású EIS szenzorplatform, amely a kommunikációt standard internetprotokollok használatával bonyolítja.
A rendszerterv alapja a Renesas M16C/62P típusjelű, 16-bites mikrokontroller, amely 31 KiB RAM-mal és 384 KiB flash ROM-mal rendelkezik. Az integrált I/O-val is felruházott eszköz kiváló számítási és kommunikációs teljesítményt biztosít. Az egyetem fejlesztőinek választása a jó memóriaellátottságon és kifinomult funkciókon felül az eszköz kisfogyasztású üzemmódjai miatt esett. Az M16C/62P vezérlő stop módban 1 µA-nél is kevesebb áramot vesz fel, ugyanakkor külső igény fellépésekor (pl. szenzormegszakítás, időzítési esemény bekövetkezte stb.) a működési sebességet gyorsan felveszi. A Mulle-t az ultraalacsony fogyasztás, a szimpla telepről történő többéves élettartam és a Bluetooth ill. internet protokollok ismerete számtalan olyan hálózati szenzoros alkalmazásra megfelelővé teszi, amelyekhez internet-támogatásra van szükség. A 24×26×5 mm-es méreteivel a Mulle könnyen környezetbe ágyazható. A 60-kivezetésű bővítőcsatlakozóval sokféle szenzor csatlakoztatható.
Az egyetem diákjai a Mulle-t többféle területen is tesztelték, amelyek közül kettőt az ipari szenzorhálózatok és a mozgáskövetés jelent, az egyik projektet ezenfelül a svéd nemzeti beágyazott rendszer díjára is felterjesztették a 2008-as skandináv technológiai vásár alkalmával. A Mulle beágyazásának egyik legfőbb előnye, hogy a rendszer standard alkatrészei bármiféle módosítás nélkül használhatók. A nyíltforrású Mulle szoftvert a fejlesztők egyedi igényeik szerint módosíthatják.

További információ

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény