FőoldalArchívumMikrokontroller erőátvitel vezérlésre gyors 90 nm-es flash memóriával a Renesas kínálatában
2009. február 24., kedd ::

Mikrokontroller erőátvitel vezérlésre gyors 90 nm-es flash memóriával a Renesas kínálatában

Mikrokontroller erőátvitel vezérlésre
A Renesas Technology Europe bemutatta SH72531 típusjelű, 32-bites mikrokontrollerét, amely alkalmas gépjárművek erőátviteli berendezésének (motorjainak és hajtásának) vezérlésére. A vezérlő magas, 120 MHz-es órajelfrekvenciájával és nagy kapacitású és sebességű, 1,25 MiB-os beépített flash memóriájával tűnik ki


Az SH72531 alapja a nagyteljesítményű, 32-bites SH-2A CPU-mag, amelyet 90 nm-es elektronikai gyártástechnológiával állítanak elő. A 120 MHz-es órajelfrekvencián az eszköz adatfeldolgozási sebessége 240 MIPS, amely a motor- és sebességváltó-rendszerek gyors és pontos, valósidejű vezérlését teszi lehetővé. A 120 MHz órajelfrekvencia egészen +125 °C-ig fenntartható, amely flash-memóriás mikrokontrollereknél igazi ritkaság. A teljesítményfelvétel maximális értéke 350 mW.
Működési sajátosságai miatt a flash memória maximális feldolgozási sebessége rendszerint alulmarad a logikai részhez képest. Az SH72531-ban alkalmazott, exkluzív Renesas flash-memóriás tervezési megoldással azonban a 100 MHz-es sebesség fenntartható. Továbbá, a flash memóriára optimalizált gyorsítótáras megoldás jelentősen csökkenti az áramfelvételt abban az esetben, amikor az on-chip flash memóriához adatfeldolgozás céljából hozzáférés történik. Ezek jóvoltából közel egyciklusú teljesítmény érhető el. Az adattárolást 32 KiB integrált flash memória szolgálja, amely futó mikrokontroller mellett is felülírható, továbbá EEPROM funkcionalitást is biztosít.
Az SH72531 kompakt méretű, 176 kivezetésű LQFP tokozásban kapható. Relatív alacsonyabb kivezetésszáma ellenére az SH72531 minden fontos funkciót és interfészt tartalmaz a motor- és erőátviteli vezérlés szempontjából, beleértve az ATU-III (Advanced Timer Unit III) multifunkciós időzítőt, egy gyors, 12-bites A/D-átalakítót, egy CAN-interfészt és egy gyors soros interfészt is.
Fejlesztési célokra rendelkezésre áll az E10A-USB típusnevű on-chip hibavadász és emulátor eszköz, amely a széleskörű funkcionalitás mellett az USB-portról érkező árammal is beéri.

További információ

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény