FőoldalArchívumUniverzális billentyűzetek
2009. február 06., péntek ::

Univerzális billentyűzetek

A különböző elektronikai rendszerekben alkalmazott billentyűzetek kínálatának ugrásszerű növekedését figyelhetjük meg napjainkban.Az egyre fejlettebb rendszerek elterjedésével együtt megjelentek a kapacitív, érintkező elemeket nem tartalmazó klaviatúrák, amelyek egyszerűen alkalmazhatók. Úgyszintén kaphatók a membrános klaviatúraverziók is, amelyek könnyen hozzáilleszthetők a meghatározott szerkezeti és funkciós követelményekhez.


Sokáig nem kell még azonban száműznünk az univerzális, 3×4 és 4×4-es elrendezésű, nyomógombos billentyűzeteket sem, több olyan jó tulajdonságuknak köszönhetően, amelyek biztosítják vezető szerepüket.
Az univerzális billentyűzetek tökéletesen ismertek, nagyon sok felhasználási területen bizonyítottak már – szinte nincs is olyan ember, aki ne találkozott volna valamely alkalmazásukkal. Egyszerű konstrukciójuknak köszönhetően nagyon tartósak (kb. 1 000 000 gombműködtetési ciklus), külső hatásokkal szemben ellenállóak és szabványos méreteik miatt könnyen beépíthetők pl. készülékházakba. Ezen billentyűzetek további előnye az áruk, ami gyakran annyira kedvező, hogy kiválasztáskor ez lesz a döntő szempont.
Egyes vélemények szerint az univerzális klaviatúrák esetében szűkös a modellválaszték – de ez a nézet nem helyes. Azon túlmenően, hogy dönthetünk a nyomógombok száma (12 vagy 16) alapján, választhatunk az alábbiak szerint is:
• billentyűzet anyaga – műanyag vagy fém
• billentyűzet színe – fekete, fehér vagy ezüst
• gombok felirata – numerikus vagy alfanumerikus
• időjárásálló kivitel
• nyomógomb-működtetés ereje és úthossza
• billentyűpanel külső mérete
• billentyűzet rögzítési módja

Lehetőség van arra is, hogy a billentyűzet nyomógombjai háttérvilágítással legyenek ellátva.

Image Image
Az univerzális billentyűzetek egyik különös változatai az ún. klaviatúra-nyomógombok. Ez egy kisméretű, vízálló, tartós kivitelű, fém billentyűzet, amelyben a nyomógombok száma egytől négyig terjed. Ezen kialakítás lehetőséget ad arra, hogy önállóan, a helyi igényeknek, saját szükségleteinknek megfelelően alakítsunk ki billentyűzet-felületeket (pl. liftekben, 1×10 elrendezésben, irányítópultokon stb.).

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény