FőoldalArchívumHelytakarékos kerámiakondenzátor hibrid elektromos robogókhoz a Murata kínálatában
2009. február 09., hétfő ::

Helytakarékos kerámiakondenzátor hibrid elektromos robogókhoz a Murata kínálatában

Hibrid elektromos robogó
A Murata bemutatta Power MONO kerámiakondenzátor-családját, amelyet kimondottan hibrid elektromos robogókhoz fejlesztettek ki.A Power MONO kerámiakondenzátorok a filmes vagy alumínium elektrolitos társaikénál sokkal kompaktabbak és nagyobb velük a lüktetőáram megengedhető maximális értéke. A Murata által tervezett fémcsatlakozóknak köszönhetően a Power MONO kerámiakondenzátoroknál ráadásul sokkal kisebb a mechanikai igénybevételnél fennálló törés veszélye.


A robogók teljesítményátalakító rendszerében négy Murata Power MONO kondenzátor kerül alkalmazásra az IGBT által keltett áramlökések csillapítására. Erre a feladatra eddig kizárólag filmes vagy alumínium elektrolitos kondenzátorokat használtak, amelyekkel a legfőbb gond a gyenge hőállóság, lévén mindkettő szervesanyag-alapú. A Murata kerámiakondenzátorai ezzel szemben teljes egészében szervetlen anyagokból készülnek, rendkívül magas intrinsic ellenállással és magas hőállósággal. A hibrid elektromos robogókhoz tervezett kondenzátorok a gépjárműelektronikai hőmérséklettartománnyal kompatibilisek egészen 125 °C-ig.
A Power MONO kerámiakondenzátorok a Murata termékkínálatának messze legnagyobb méretű darabjai, darabonként 32×40×4 mm méretűek. A következő a Murata-sorban mindössze 5,7×5,0 mm, amely a teljes helyigényt tekintve 87-szer kisebb, mint a Power MONO kondenzátorok. Relatív nagy méretük ellenére a robogók inverter-áramköre még így is jelentősen kisebb, hiszen az azonos kapacitású filmes vagy alumínium elektrolitos kondenzátorok még ennél is lényegesen nagyobbak. A Murata technológiájával 2,4 µF/cm3 kapacitás érhető el, szemben a filmes kondenzátorok 1,2 µF/cm3 és az alumínium elektrolitos kondenzátorok 1,89 µF/cm3 körüli maximumával. A kerámiakondenzátorokat még vonzóbbá teszi a megengedhető lüktető áram maximális értéke, amely a Power MONO esetében 1,56 A/cm3, amely a filmes változatokhoz képest egy, az alumínium elektrolitosokhoz képest pedig két nagyságrenddel jobb.
A Power MONO kondenzátorokhoz a Murata által fejlesztett fémcsatlakozók a kondenzátor beültetését követően elősegítik a kerámiakondenzátor hőtágulási illesztését a nyomtatott áramköri hordozóéhoz, így a sirályszárny alakú fémkivezetők nyelik el az áramköri hordozóban ébredő összes elhajlást, kiterjedést vagy kontrakciót, mindemellett lehetővé téve az alkatrész újraömlesztéses forrasztását.

További információ

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény