FőoldalArchívumDigitális potenciométerek a Microchiptől a TME kínálatában
2010. november 05., péntek ::

Digitális potenciométerek a Microchiptől a TME kínálatában

A klasszikus, mechanikus csúszóműves potenciométereket egyre gyakrabban váltják ki digitális megfelelőikkel. A digitális potenciométer többször 10 db - félvezető-struktúrában meg­valósított - ellenállásból áll, amelyek a rendszer végpontjaihoz digitálisan vezérelt, megfelelően konfigurált, analóg kulcsokkal kapcsolódnak. A digitális potenciométer - ellentétben a klasszikus verzióval - az egység felbontásától függő mértékben, véges számú ellenállás-állítási értékkel jellemezhető

A TME kínálatában széles választékban megtalálhatók a Microchip gyártotta digitális potenciométerek. Az ellenállás 64 ... 256 lépésenként állítható, a tipikus értékek: 2,1, 5, 10, 50 és 100 kΩ. A potenciométereket egy- és kétcsatornás kivitelekben gyártják. Vezérlésük mikrokontrollerről, Up/Down (az érték megadása megfelelő számú impulzus bevitelével), I2C vagy SPI interfészen keresztül történhet. Az integrált non-linearitás (INL - Integral Non-linearity) deklarált értékei a 0,5 ... 1,5 LSB-tartományba esnek, míg a differenciális nonlinearitás (DNL - Differential non-linearity) nem rosszabb, mint 0,25 ... 1 LSB. A potenciométerek tápfeszültsége 1,8 V-tól 5,5 V-ig terjedhet. Kaphatók fix EEPROM memóriás verziók, amelyeknél a beállítások a táp lekapcsolása után is megmaradnak, illetve ezt nélkülöző változatok, amelyeknél a tápfeszültség bekapcsolása után a potenciométer tolókája minden esetben a középső helyzetbe kerül.
A Microchip a potenciométereit a tokozások széles változatában gyártja, pl.: DFN, MSOP, PDIP, QFN, SOIC, SOT23, TSSOP, SC70. Működési hőmérséklet-tartományuk -40 °C-tól +125 °C-ig terjed.

A TME honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény