FőoldalÜzletMintegy 14 ezer főt bocsát el a Nokia
2023. november 22., szerda ::

Mintegy 14 ezer főt bocsát el a Nokia

Az 5G-s berendezések iránti kereslet nem a vállalkozás elképzelései szerint alakul

Forrás: https://nokiamob.net/

Az Insider híradása szerint az év vége felé rövidülő nappalok sötét időket hoznak a finnországi Nokia alkalmazottai számára. Ugyanis a 86 ezer fős vállalat vezetése olyan álláspontra jutott, hogy megválnak alkalmazottaik több mint 15 százalékától. Az elbocsátások a költségcsökkentő intézkedések részét képezik, amelyek célja, hogy 2024-ig 400 millió euróval (mintegy 153 milliárd forinttal), 2025-ig pedig további 300 millió euróval (kb. 115 milliárd forinttal) csökkentsék a kiadásokat. Ezzel együtt a finn vállalat 2026-ig összességében mintegy 800–1200 millió euróval kívánja mérsékelni a költségeit.

A drasztikus intézkedések okaként Pekka Lundmark, az espooi székhelyű Nokia vezérigazgatója egy különnyilatkozatban elmondta, hogy a vállalat harmadik negyedévi 4,9 milliárd eurós árbevétele 15 százalékkal csökkent az előző évihez képest a makrogazdasági kihívások és a magasabb kamatlábak miatt. Egy évvel ezelőtt ebben az időszakban a Nokia még 6,24 milliárd eurós bevételről számolhatott be, most azonban csak 4,98 milliárd dollár az árbevétele. Arra számítottak az elemzők, hogy bár nem fogja tudni hozni a tavalyi eredményét, de azért 5,67 milliárd eurós forgalom várható – amitől végül bőven elmaradt a cég. Lundmark szerint a „költségbázis átállítása szükséges lépés a piaci bizonytalansághoz való alkalmazkodáshoz, valamint a cég hosszú távú jövedelmezőségének és versenyképességének biztosításához”.

A Nokia emellett csökkentette a teljes mobilhálózati piacra vonatkozó 2023-as kilátásait is, és most 9 százalékos csökkenésre számít, szemben a korábbi 2 százalékos csökkenést valószínűsítő előrejelzéssel. Ennek egyik okát az 5G ipari használatának a vártnál lassabb elterjedése jelenti. A cég abban reménykedett, hogy az önvezető autók és egyéb internetre kötött eszközök további keresletet hajtanak majd az 5G iránt, ám ez egyelőre nem történt meg. A legnagyobb felvevőpiacának számító Észak-Amerikában 40%-kal csökkent a termékek iránti kereslet, ráadásul több másik kulcsfontosságú piacon is túl vannak már a csúcson az eladások. A vállalat szerint az Indiában lanyhuló 5G-növekedés már nem tudja ellensúlyozni az Észak-Amerikában tapasztalható lassulást.

Most a cég a középsávos hálózat erősítésében bízik, ez segíthet kielégíteni a folyamatosan növekedő adatforgalmi igényeket. A középsávokat napjaikban Kínán kívül csak a hálózati berendezések 25 százaléka támogatja. Ezen szeretne a Nokia változtatni az új 5G bázisállomásai révén. A cég szerint csak ezzel tudnak jobb minőségű szolgáltatást nyújtani a vállalatok az előfizetők számára, éppen ezért szükség lesz a középsávos eszközök számának növelésére.

A hasonló cipőben járó svéd Ericsson az idén szintén több ezer alkalmazottat bocsátott el. A cég a hír kapcsán közölte, hogy az üzletmenetét érintő bizonytalanság 2024-ig fennmarad.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény