FőoldalÜzletElektromos autózás – felgyorsulóban az iparág átalakulása
2023. május 22., hétfő ::

Elektromos autózás – felgyorsulóban az iparág átalakulása

Az orosz–ukrán háború okozta olajárrobbanás még inkább előtérbe helyezte a villamos hajtású gépjárműveket. A fokozódó vásárlói igények a cégek K+F-tevékenységének élénkülését, a már kidolgozott fejlesztések gyorsabb gyártásba vitelét hozzák magukkal, egyszersmind új problémákat is felvetve

Az átalakulás fázisai

Mint minden új technológia, úgy az elektromos hajtások elterjedése is több szakaszra bontható. Az első az innovációs, illetve korai alkalmazók szakasza. Ebben a fázisban az útkeresés zajlik a fejlesztői oldalról. Itt választódnak ki az életképes technológiák (akkumulátortemperálás, hajtómotor típusa, szabványháború stb.). A felhasználói oldalról egy lelkes kisebbség a kompromisszumokat vállalva teszteli a technikát.

A második a felfutási szakasz. Itt már kialakult minták, bevált megoldások mentén nagyobb sorozatban készülnek a termékek. A felhasználók köre is bővül az újdonságra fogékonyabb vevőkkel. Ebben a szakaszban a gyártás még nem éri el a méretgazdaságossági határt, így az még nem feltétlenül hoz nettó hasznot. Amennyiben a kereslet nagy (és az e-járműiparra ez elmondható), akkor egy elkötelezett gyártó rengeteg tapasztalatra és ezáltal technológiai előnyre tud szert tenni.

A harmadik fázisban a technológia már teljesen kiforrott, annak elfogadottsága egyre nagyobb. A beszállítói lánc is mindinkább az új technológiára fókuszál. A termék az újdonság erejét elveszti ugyan, de elfogadottsága révén ezt veszik az emberek. A piac kezd telítődni, ami a verseny élesedését es az árak csökkenését okozza. A korábbi technológiák elhanyagolása miatt azok gyártási költségei emelkednek, míg az újakéi csökkennek. Ez lesz az a pont, amikor kimondhatjuk, hogy megtörtént a technológiaváltás.

Az innováció folyamata nem követ folyamatosan emelkedő tendenciát. Ehelyett fejlődésük egy S alakú görbe formáját ölti, amely tükrözi tipikus életciklusukat a korai megjelenéstől a gyorsuló elfogadásig, majd végül a stabilizálódástól az érettség eléréséig. Annak meghatározása, hogy egy adott innováció hol tart ezen az úton, különösen azoké, amelyek a kialakuló és a felgyorsuló szakaszban vannak, alapvető fontosságú annak megértéséhez, hogy jelenleg milyen szinten van az elfogadásuk és milyen valószínűsíthető jövőbeli pályájuk és hatásuk lesz.

Jelenleg a második szakasz közepén járhatunk. Nagyjából ide tehetjük az inflexiós pontot, azaz most tartunk a meredek felfutási szakasz elején. Ez rengeteg kihívást generál, amikre meg kell találni a kezelési módokat.

Jogszabályi változások

AZ EU több módon is deklarálta a károsanyag-kibocsátás csökkentésének szükségességét. Mivel az európai döntéshozók véleménye szerint a közúti közlekedés meghatározó módon járul hozzá a környezet szennyezéséhez, ezért az intézkedések fókuszában ez áll. 2023 februárjában a „Fit for 55” program keretében az Európai Parlament megszavazta az újonnan forgalomba helyezett személyautók és a kishaszongépjárművek 2035-re elérendő károsanyag-kibocsátási értékhatárait – ami zéró. Vagyis az EU célkitűzése szerint 2035-től nem lehet az Európai Unió területén belsőégésű motorral hajtott új személygépjárművet és kisteherautót értékesíteni. A folyamat részeként 2030-ra már a 2021-es kibocsátási értékekhez képest személyautóknál 45 százalékkal, kishaszongépjárművek esetében 50 százalékkal kell csökkenteni a járművek emissziós értékét.

1. ábra: F. Timmermans EU biztos a javaslat vitáján Forrás: Európai Parlament

Vannak kivételek is…

A fenti javaslat – hosszas vita után – kivételeket is meghatározott. Eszerint az évi 1000 darabos gyártást meg nem haladó autószériák megmaradhatnak a hagyományos belső égésű motorral is. Ezzel olyan márkáknak kedveznek, mint a Pagani, a Koenigsegg, a Bugatti vagy a Lamborghini és a Ferrari bizonyos szériái. No comment…

Ugyanakkor több ország (így a lengyelek, németek, olaszok és mi, magyarok is) kifogást emelt az EP döntésével szemben, és bejelentették: nem írják alá a javaslatot, amíg a kivételek közé nem veszik fel a szintetikus üzemanyagokkal hajtott belső égésű motorokat is. A legnagyobb erővel Németország protestált. Végül Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, az európai zöldmegállapodásért felelős uniós biztos a Twitteren azt írta: „Megállapodtunk Németországgal a víz és szén-dioxid felhasználásával készült e-üzemanyagok autókban való jövőbeni használatáról.” Ezeket az üzemanyagokat az EU klímasemlegesnek ítélte meg.

Itt kell megemlíteni, hogy Palkovics László, volt technológiai és ipari miniszter tavaly a ZalaZONE Trilaterális Konferencián kifejtette: a karbonsemleges – köztük a szintetikus – üzemanyag használata komoly eredményt jelent. Ennek köszönhetően sikerül megvédeni a belső égésű motorokat, amelyekre hazánk autóipara épül.

Ez azonban nem jelenti a hagyományos hajtás konzerválódását. Nemrégiben az EY (azaz: Ernst & Young Global Limited) egy nemzetközi elemzést tett közzé, mely szerint világszerte a belső égésű motorral hajtott járművek aránya 2040-re az összes eladás kevesebb, mint 1 százalékára zsugorodik. Az adatok az EY mesterséges intelligenciával támogatott számításain alapulnak. Az elektromos és a tölthető (plug-in) hibrid járművek értékesítése Európában, az Egyesült Államokban és Kínában is a korábban vártnál 3 évvel hamarabb fogja megelőzni az összes többi motortípus forgalmát – olvasható a tanulmányban. A prognózisok szerint ezen autók eladásai kontinensünkön 2027-re haladják meg a hagyományos hajtású járművek értékesítési számait.

A járműipar az innováció melegágya

Az újfajta járművek egy sor újdonság előtt nyitják meg a kapukat. A járműipari innováció egy szélesebb körű megközelítést jelent a jobb közlekedésbiztonság érdekében. A GlobalData „Internet of Things in Automotive” című jelentése rámutatott: csak az elmúlt három évben több mint 1,2 millió szabadalmat nyújtottak be és adtak ki az autóiparban.

A GlobalData közzétett egy „Technology Foresights” című kiadványt is, amely több mint 619 000 szabadalomra épülő innovációs intenzitási modellek segítségével rajzolja meg az autóipar S-görbéjét. Több mint 290 olyan innovációs területet azonosított be, amelyek az iparág jövőjét fogják alakítani. Így például az érett innovációs területek közé tartoznak például a tárcsafék-vezérlők vagy a mesterséges intelligenciával támogatott fényerő-szabályozás és -vezérlés, amelyek már jól beváltak az iparágban. A feltörekvő innovációs szakaszon belül az intelligens autóülések, a gumiabroncs-érzékelők és a prediktív karbantartási rendszerek olyan forradalmi technológiák, amelyek már az alkalmazás korai szakaszában vannak és komoly jövő elé néznek.

Az akusztikus járműjelző eszközök, a fékhőmérséklet-ellenőrzés és az autonóm parkolás az olyan, felgyorsuló innovációs területek közé tartoznak, amelyek fogyasztók általi elfogadása, igénylése folyamatosan növekszik. Csak egy példa: az AVAS (acoustic vehicle alerting system) a belső égésű motor zaját közvetíti az alacsonyabb sebességtartományban, hogy figyelmeztesse a többi közlekedőt a közeledő járműre. A GlobalData szerint több mint 20 vállalkozás – technológiai gyártók, befutott autóipari vállalatok és feltörekvő start-upok – foglalkozik az akusztikus járműjelző eszközök fejlesztésével és alkalmazásával. A közeljövő járművei nemcsak kiadni fognak hangjelzést, hanem hallani is. Így például a Harman autóipari beágyazott hangrendszerének hang- és rezgésérzékelője a jármű külső „hallófüleként” működik, 20 hertztől 6 kilohertzig érzékelve a hangfrekvenciákat. Utólagos feldolgozási algoritmusok segítségével képes megkülönböztetni a szirénahangokat, így meg tudja állapítani, hogy a hang rendőrségi, tűzoltóvagy mentősziréna-e – annak dacára is, hogy az egyes hangok az amerikai, az európai és az ázsiai piacokon eltérőek.

Marad a Li-ion akku?

Bár szinte hetente jelentenek be valamilyen akkumulátoripari újdonságot, a lítium egyelőre megkerülhetetlennek látszik. Napjainkban az autóiparban a legelterjedtebb a régebb óta alkalmazott lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) technológia, ami kiváló a teljesítménysűrűség szempontjából. Ugyanakkor mintegy 20 százalékkal drágább a lítium-vas-foszfát (LFP) katóddal készített akkumulátoroknál. Ez utóbbi tényező azért fontos, mert 2022-ben megtört a lítiumion-akkumulátorok árának addig folyamatos mérséklődése. A várakozások szerint az elmúlt évtizedet uraló árcsökkenés egy darabig még nem is tér vissza az akkumulátorpiacon, így az egyik lehetséges reakció a technológiaváltás lehet, ami igencsak kedvezne a kínai akkumulátoriparnak.

2. ábra Li-ion akkuk áralakulása 2013-22 Forrás G7 – Bloomberg

Bár az LFP-re a Texasi Egyetem egyik Nobel-díjas kutatója, John Goodenough talált rá, a benne rejlő üzleti lehetőséget mégis főleg Kínában látták meg a kétezres évek első évtizedének közepén, ugyanis jó megoldásnak tűnt az ország épp csak kialakulóban lévő elektromos járműiparának akkumulátorokkal való ellátására. 2022-ben az LFP-s akkumulátorok 99 százalékát az ázsiai országban állították elő. Várhatóan az LFP-akkumulátorok piacán a jövőben is megmarad a kínai dominancia a piacon, elsősorban az ott felhalmozott szakértelemnek betudhatóan. Az LFP-cellák fokozódó térnyerése már a közelmúltban is tapasztalható volt: piaci részesedése 2021 januárja és 2022 szeptembere között 17 százalékról 31 százalékra nőtt (igaz, ez szinte kizárólag a Tesla és a BYD elektromos autóiba épített akkumulátorcsomagoknak tudható be).

Az LFP-s akkumulátorok alacsonyabb teljesítménysűrűségét a kedvezőbb költségek mellett a műszaki előnyeik is kompenzálhatják: jobban viselik a teljes töltöttséget, kevésbé robbanás- és tűzveszélyesek és az élettartamuk akár kétszer hosszabb lehet az NMC-s akkumulátorokéhoz képest. Mindazonáltal az ártöbblet dacára az NMC-cellák megmaradhatnak az egyes drágább típusokban és a kifejezetten hatótávolságra optimalizált modellekben.

Kína egyébként igyekszik felkészülni a szűkebb időkre, és dolgozik a lítiumnál olcsóbb és bárhol elérhető nátriumelektródájú akkumulátor gyártásba vitelén. A nátriumakkumulátorok mérete hasonló kapacitás esetében a lítiuménál nagyobb, így beépítésük egyelőre gondot okoz a személygépkocsik esetében. Ugyanakkor sokkal alkalmasabbak a villanyáram tárolására a szabadban, például napelemek vagy szélturbinák közelében. A világszerte már épülőfélben lévő 20 nátriumakkumulátor-gyárból 16 Kínában található. A várakozások szerint 2 éven belül Kína a világ nátriumakkumulátor-kapacitásának közel 95 százalékával fog rendelkezni.

Másként kell gyártani…

Gyakran olvashatunk arról, hogy civil szervezetek tiltakoznak új Li-ion akkumulátorgyárak európai létesítése ellen. Túl a politikai indíttatáson, valós környezetvédelmi aggályok is felmerülnek: a gyártás nagy elektromosenergia-igényű, sok tiszta vízre van szükség, egyes vegyi anyagok veszélyesek lehetnek a környezetre stb. A probléma oldására egyes gyártók egy ún. Akkumulátor-útlevél bevezetését javasolják, mellyel valósabb képet lehet kapni egy-egy termék tényleges környezeti hatásairól.

A több mint 150 iparági szereplőt tömörítő Global Battery Alliance (GBA) által elindított új kezdeményezés egy olyan digitális dokumentumra, akkumulátor-útlevélre vonatkozik, amely az alkatrész életciklusára vonatkozó összes információt tartalmazza. Ilyen a gyártáshoz felhasznált anyagok eredete, a kémiai összetétel és a fenntarthatósági jellemzők. Ezeket a feltüntetett adatokat szabványosítva kell megadni, hogy harmadik fél is ellenőrizni tudja őket. Az útlevél használata 2026-tól kötelező lenne az Európai Unióban, és csak azok az akkumulátorcsomagok kaphatnák meg a szervezet garanciapecsétjét, amelyek megfelelnek a GBA minden minőségi követelményének.

Példaként: egy Audiba beépített akkumulátor esetében a következőképp nézhet ki egy ilyen útlevél tartalma: az eszköz 100 kWh kapacitású, 11 kg kobalt és 68 kg lítium felhasználásával készült. Tömege 580 kg és 180 db cella van benne. Ezeket a cellákat a CATL készítette Kínában, az akkupakkot pedig az Audinál szerelték össze Németországban. A kobalt részben kínai újrahasznosításból származik (30%), a többi pedig a Kongói Demokratikus Köztársaságból.

3 és 4. ábra Egy elektromos Audi akkumulátorának „útlevele”, forrás: GBA

A vezető járműipari cégek egymás után állítják át üzemeiket elektromos autók gyártására. Ám egy dolog a hardver és egy másik a „szoftver”, azaz a gyártórendszerek mellett dolgozó emberek „átprogramozása”. Frans Timmermans bizakodó e tekintetben: úgy véli, az új technológiák kapcsán a humán erőforrásokat illetően nem leépítésekre lesz szükség. „Az autóipar nem kevesebb embert, hanem új tudást igényel” – mondta a holland politikus. Hozzátette azt is, hogy: „…az igazi kihívást az alkalmazottak átképzése jelenti”, mert: „…nem hengerekben, hanem akkumulátorokban és IT-rendszerekben jártas munkaerőre van szükség.” Mivel az iparágban már ma is munkaerőhiány jelentkezik, így minden foglalkoztatottra szükség lesz a jövőben is, legyen az akár egy 20-30 éve az autóiparban dolgozó munkás – fejtette ki a biztos – Először is az európai munkavállalókat kell átképezni, akár az 50-55 éven felettieket is, mert ma már – szemben az egykori szénbányák bezárásának időszakával – megvan a lehetőség arra, hogy az embereket az iparágban tartsák.”

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény