FőoldalÜzletTovább folytatódik a Tungsram vesszőfutása
2022. augusztus 11., csütörtök ::

Tovább folytatódik a Tungsram vesszőfutása

Az Eximbank nem támogatta a cég kilábalási tervét.

A Magyar Nemzet híre szerint ugyan a legutóbbi csődegyezségi tárgyaláson a vállalat beszállítóinak többségét magában foglaló nem biztosított hitelezők többsége támogatta a Tungsram által benyújtott egyezségi javaslatot, azonban a gyakorlatilag vétójoggal rendelkező Eximbank nem támogatta a Tungsram kilábalási tervét. A Tungsram átdolgozott egyezségi javaslatával október közepéig újabb tárgyalás várható.

A Tungsramnál a csődegyezségi tárgyalásra az előírások szerint két típusú hitelező kapott meghívást: a biztosított csoport, amely többségében a finanszírozó bankot jelenti, valamint a nem biztosított csoport, vagyis minden más beszállító. Ahhoz, hogy a cég normális működése visszaálljon, és a csődeljárás megszűnjön, mindkét csoport képviselőinek 50 százalék plusz egy igen szavazata lett volna szükséges.

A vállalatcsoport által beterjesztett reorganizációs terv szerint a Tungsram holdingszerűen épülne fel, amelyben jövőképes, nyereséges ágazatai külön cégekké alakulnak. Ezeknek működéséhez befektetőket vonnának be. Jörg Bauer, a Tungsram-csoport elnöke vevői, partneri szándéknyilatkozatokat is bemutatott, amelyek a budapesti gyár és egyéb ingatlanok megvásárlására, valamint a nagykanizsai üzem további működtetésére vonatkoznak.

A Tungsram csődegyezségi javaslata megerősítette a hazai kkv-k iránt tanúsított felelősséget. Az üzleti terv szerint ugyanis a nem biztosítottak felé a Tungsram 180 napon belül teljes mértékben kiegyenlít minden tartozást tízmillió forintig. A tízmillió forint feletti rész 15 százalékát térítené meg a cég 480 napon belül. Az áfa visszaigénylése miatt ez akár 30-70 százalék megtérülést is jelenthet.

A biztosított csoportnak szóló ajánlat szerint a Tungsram biztosítékok – például ingatlanok, vagyontárgyak – értékesítéséből származó összegek felét minden alkalommal kifizeti, egészen az összes követelés 40 százalékáig.

A nem biztosított csoport több mint 58 százaléka elfogadta a Tungsram egyezségi javaslatát, ám a biztosított csoport többségét jelentő Eximbank nem, így a csődegyezség nem jött létre. A hitelezők ezután elfogadták, hogy támogatják a csődegyezségi javaslat átdolgozását legkésőbb október 15-ig.

Forrás: magyarnemzet.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény