FőoldalÜzletHáromba darabolják a Toshibát
2021. november 15., hétfő ::

Háromba darabolják a Toshibát

A Bloomerg szerint a befektetők nyomására bontják három részre a Toshibát.

A japán nagyvállalat két nyilvánosan jegyzett új tőzsdei céget hoz létre. Az egyik célzottan az infrastruktúra szolgáltatásokért, a másik pedig a technológiai eszközökért felel majd. Ugyanakkor még egy ideig a NAND flash chipek gyártásával foglalkozó Kioxia Holdingsban lévő érdekeltségét is megtartja.

A befektetők reményei szerint ezzel majd megnő a Toshiba összértéke, mely a sorozatban elkövetett több ballépésnek köszönhetően komoly csorbát szenvedett az elmúlt években. A feldarabolás mellett elsősorban a Effissimo Capital Management Pte kardoskodott, amely megelégelte az elmúlt években egyre növekvő veszteségeket, illetve az ezeket kísérő óriási botrányokat. Az Effissimo már korábban be akarta ültetni társalapítóját, Yoichiro Imait a Toshiba igazgatótanácsba. Azonban ez utóbbi cég a japán kereskedelmi minisztériummal összejátszva sikerrel hárította a külföldi tőke befolyásszerzését, amiből aztán tekintélyes botrány kerekedett. Ennek végeredményeképp kényszerült távozni a Toshiba éléről Nobuaki Kurumatani.

Ennél évekkel korábbra nyúlik vissza a Toshiba egy másik nagy mellényúlása, amely miatt annak idején kénytelenek voltak megválni az eredményesen működő NAND divíziótól. Ennek története röviden: A Toshiba amerikai vállalkozása, az atomenergetikai Westinghouse Electric 2015-ben vásárolta fel a nukleáris létesítmények építésével és üzemeltetésével foglalkozó CB&I Stone & Webstert. Az akvizíciótól első körben 87 millió dolláros veszteséget, hosszú távon viszont már évi 2 milliárd dolláros profitot várt a Toshiba, azonban a prognózis végül igencsak optimistának bizonyult. Rövid idő alatt durva veszteségeket kellett elkönyvelniük, melyek mértékét először optimistán "csak" 4,46 milliárd dollárnak megfelelő japán jenre kalkulálta a Toshiba. Az összeg azonban végül sokkal magasabban, 6,3 milliárd dolláron állt meg, ami mély gödörbe rántotta a vállalatot.

Amennyiben minden a tervek szerint halad, a több lépcsőből álló tranzakció 2023 második felében, vagyis nagyjából két év múlva zárulhat le.

Forrás: Bloomberg.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény