FőoldalÜzletMégis a Bain Capital vette meg a Toshiba memóriás üzletágát
2017. szeptember 26., kedd ::

Mégis a Bain Capital vette meg a Toshiba memóriás üzletágát

Elvileg 18 milliárd dollárt fizet a több céget egybefogó konzorcium

2016-ban egyes, megkérdőjelezhető befektetések, könyvelési botrányok olyan szorult helyzetbe hozták a Toshibát, hogy az több milliárd dollárt, a tőzsdei értékéből pedig több mint 40 százalékot vesztett. A Toshiba erre válaszul eredetileg a memóriás üzlet 20 százalékát el akarta adni. Mivel a helyzet rosszabbra fordult, végül már 60 százalék cserélt volna gazdát. Azonban ez sem volt elég mentőöv, a Toshiba most a teljes memóriás üzletágát eladja. A tárgyalások a Toshiba memóriákkal foglalkozó üzletágának felvásárlásáról 2017 legeleje óta folynak.

Több lehetséges vásárló neve is felmerült az elmúlt 8-9 hónapban. A legújabb hírek szerint a vállalat a Bain Capital befektetési konzorcium mellett döntött. A Bain Capital mögött számos nagy cég áll: például az Apple, a Dell, a Kingston és a Seagate. Nincs benne viszont a Foxconn és a Western Digital, ezek a felek külön licitáltak a Toshiba üzletére. A WD-nek egyébként már így is van része a Toshibából, hála a korábbi SanDisk-felvásárlásnak. Emiatt sok gond akadt a licitek során, lehetséges jogi problémák miatt.

Az effajta felvásárlások általában az érintett cég átszervezésével és részbeni leépítésével járnak, azonban nem túl valószínű, hogy a Toshiba memóriás üzletágát feldarabolnák a Bain Capital befektetői között. A Toshiba memóriás üzletága ugyanis nagyon nyereséges, ezért valószínű, hogy a konzorcium a profitnövelésre törekedne. A NAND flash memóriák gyártói között a második legnagyobb a Toshiba, a memóriás üzlet becsült értéke 18 milliárd amerikai dollár.

Bár a Toshiba hivatalos közleményt még nem adott ki az elvileg eldőlt felvásárlásról, a Western Digital már kifejezte csalódottságát, és jogi úton folytatja a vitás kérdések rendezését.

Korábban a témában

Több cég is érdeklődik a Toshiba memóriachip-részlege iránt

Izgalmas fordulat a Toshiba memóriagyár eladásában

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény