FőoldalÜzlet52 milliárd dollár az amerikai félvezetőiparnak
2021. június 15., kedd ::

52 milliárd dollár az amerikai félvezetőiparnak

Közép- és hosszútávon megoldás lehet a félvezetőhiányra

Ahogy erről az Elektronet nyomtatott, illetve elektronikus híroldalain beszámoltunk már, az autóipart mostanában óriási chiphiány sújtja. Erre is gyógyír lehet, hogy az USA Szenátusa megszavazta azt a jogszabályt, amely hatalmas támogatást ígér az Egyesült Államok félvezető-gyártásának fellendítésére: 52 milliárd dollárt fordíthatnak erre a következő években.

Az intézkedéstől a Biden kormányzat nem titkolt célja, hogy a félvezető-gyártásban csökkentse az USA függését a távol-keleti chipgyártóktól. Másrészt a világszerte gyengélkedő járműgyártásnak is gyógyír lehet. Mint ismeretes, az autókba egyre nagyobb mennyiségben építenek különféle elektronikai megoldásokat (mint például a jelenleg zajló teljes átállás az analóg műszerek használatáról a digitális kijelzőkre). Ehhez járul még hozzá a járványügyi korlátozások enyhülése, ami az autók iránti kereslet jelentős növekedését hozta. Mivel az élet más területein is nőtt a mikrocsipek iránti igény, az így kialakuló súlyos félvezetőhiány az utóbbi hónapokban számos autógyártót kényszerített a termelés időszakos leállítására.

Az intézkedés a távol-keleti dominancia csökkenését eredményezheti és ezzel együtt a kínálat bővülését, a hiány megszűnését hozhatja. Ugyanakkor ahhoz, hogy az óriási összeg elköltése konkrét eredményeket hozzon, valószínűleg még évekre lesz szükség.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény