FőoldalÜzletChiphiány – Csak 2022-ben várható az enyhülés?
2021. március 18., csütörtök ::

Chiphiány – Csak 2022-ben várható az enyhülés?

A chiphiány a járműgyártás és a szórakoztató elektronikai eszközök gyártásának elhúzódó visszaeséséhez vezethet.

A Bloomberg nemrégiben közzétett analízise szerint az ipari óriások – a Continental AG-től az Innolux Corp.-ig – az elmúlt hetekben a vártnál hosszabb hiányra figyelmeztettek a COVID-korszak példátlan kereslete miatt. Például a Renesas teljes kapacitással üzemelteti a legkritikusabb üzemeket, hogy kielégítse a keresletet, a cégvezetés mégsem látja, mikor kerülhet egyensúlyi állapotba a piac. Hidetosi Sibata vezérigazgató a Bloomberg Newsnak így nyilatkozott: „Az ellátás az év első felében szűkös lesz. És a dolgok jelenlegi állása szerint ez a helyzet fennmaradhat az év második felében is.”

Egyes elemzők szerint a hiány az elkövetkező hónapokban valamennyire kiegyenlíthető. De aggodalomra ad okot, hogy a szűk ellátás bizonyos szegmensekben (például a szórakoztató­elektronikai ágazatban) teljesen visszavetheti iparágat.

Az autógyártókat részben a gyenge készlettervezés miatt érte el elsőként a hiány, ami miatt várhatóan nem tudják elérni az idei évre tervezett 61 milliárd dolláros tervezett árbevételt. (Erről részletesen beszámoltunk az Elektronet 2021/1 nyomtatott számában.) A Renesas, amely az NXP Semiconductors NV-vel és az Infineon Technologies AG-vel autógyártóknak készít chipeket, kiemelten fontos cég az ágazat számára. Bevételeinek körülbelül felét az autókhoz készített chipekből szerzi, és az összes főbb autógyártót (pl. a Toyotát, a Fordot, a Nissant) ügyfelei közé sorolja.

Nem csak az autópiacnak szánt chipek gyártásával vannak problémák. A Qualcomm cég az okostelefonokhoz és különféle kütyükhöz készített chipek iránti kereslet kielégítéséért küzd – írja a Reuters. A világ egyik legnagyobb okostelefon-gyártója, a Samsung Electronics a Reuters hírügynökségnek jelentette, hogy hiánya van az okostelefonok szívének tekinthető Qualcomm alkalmazásprocesszorokból.

A Qualcomm csipjei iránti kereslet az elmúlt hónapokban jelentősen megugrott, mivel az androidos telefonokat gyártók igyekeznek megnyerni azokat az ügyfeleket, akik az amerikai szankciók miatt elhagyják a Huawei által gyártott telefonokat. A Qualcomm nehezen tudta kielégíteni ezt a vártnál magasabb igényt, részben a chipjeiben használt egyes komponensek hiánya miatt. A Samsung egyik beszállítója szerint a Qualcomm-csiphiány elérte a közepes és alacsony kategóriájú Samsung-modellek gyártását. Egy másik beszállítónál azt mondták, hogy hiány van a Qualcomm új zászlóshajójából, a Snapdragon 888-ból, de azt nem árulták el, hogy ez befolyásolja-e a Samsung csúcskategóriás telefonjainak gyártását.

Forrás: www.bloomberg.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény