FőoldalÜzletOroszországban üzembe helyezték az első kvantumkommunikációs csatornát
2021. június 13., vasárnap ::

Oroszországban üzembe helyezték az első kvantumkommunikációs csatornát

Az első orosz kvantumkommunikációs csatorna Moszkva és Szentpétervár között működik.

Lapunk nyomtatott számának cikksorozatában részletesen foglalkozunk a kvantumelektronikával, annak gyakorlati lehetőségeivel, megvalósításával. Mindehhez egy fontos konkrét adalékot Oroszország szolgáltat, ahol a tervek szerint 2024-ig 7 ezer kilométernyi kvantumhálózatot helyeznek üzembe

Az orosz kormány 2019 júliusában állapodott meg az Oroszországi Vasutakkal (RZSD), valamint a Roszatom és a Rosztyeh állami vállalattal a kvantumtechnológia fejlesztéséről. A meghatározó szerepet a kvantumkommunikáció területén a vasúttársaság kapta meg, amely összefogta a piaci szereplőket az innovatív kisvállalkozásoktól a tudományos központokon át a távközlési szolgáltatókig és a végfelhasználókig.

Oleg Belozerov, az Oroszországi Vasutak vezetője szerint a kvantumkommunikációs ütemterv értelmében az általa irányított vállalatnak 120 projektet kell megvalósítania, valamint 75 terméket és szolgáltatást kifejlesztenie. A vasút a hálózat első csatornájának elindítása után együttműködési megállapodást írt alá Szentpétervár vezetésével a kvantumkommunikáció és a kommunikációs rendszerek fejlesztése terén.

A múlt héten Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes hivatala által kiadott egy közleményt, mely szerint „A kvantumkommunikációs ütemtervet csak tavaly augusztusban írták alá, de máris megvan a konkrét eredmény – a kvantumhálózat, amelyet kedden indítottunk be. Oroszország a kvantumtechnológiák fejlesztésében az élmezőnyhöz tartozik, és kvantumhálózatunk első, 700 kilométer hosszúságú szegmense a legnagyobb Európában a világon pedig a második". A kvantumhálózat Moszkva-Szentpétervár szakaszát belföldi megoldások alapján hozták létre. Az új infrastruktúra nagy adatmennyiségek továbbítását teszi lehetővé, magas, a kvantumfizika elvei alapján szavatolt biztonsági szinten.

A következő három és fél évben 7 ezer kilométernyi kvantumhálózatot helyeznek üzembe Oroszországban, a projekt finanszírozása Csernisenko hivatala szerint biztosított. Az orosz politikus szerint a kormányzati szervek és a vállalkozások részéről egyaránt élénk kereslet mutatkozik a technológia iránt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény