FőoldalÜzletElégedetlenkedtek az EMIKA Zrt.-nél az elmaradt béremelés miatt
2021. március 21., vasárnap ::

Elégedetlenkedtek az EMIKA Zrt.-nél az elmaradt béremelés miatt

A magyar tulajdonú cég elektronikai alkatrészek, világítótestek és személygépkocsi karosszériaelemek, gyártásával foglalkozik.

Sajtótudósítások szerint a Kalocsa egyik legnagyobb foglalkoztatójának számító EMIKA Elektromechanikai Zrt.-nél tömegesen függesztették fel a munkát a dolgozók múlt héten. A cégénél nincs szakszervezet, így spontán akcióról van szó: a munkavállalóknak vélhetően nem tetszett, hogy elmaradt a fizetésemelés.

A társaság nem cáfolta, hogy múlt hét szerdán sokan hagyták ott a munkaállomásokat, de azt igen, hogy sztrájk lépett volna életbe, és ezt az ott dolgozók sem erősítették meg. Lévén pont fizetésnapon következett be a munkabeszüntetés, valószínűleg nem azzal az összeggel szembesültek a bérpapíron, amire számítottak, és ez zúgolódást okozhatott – írta meg korábban a baon.hu. Sajtóhírek szerint a tömeges munkabeszüntetést követően egyeztetések indultak a cégvezetés és a dolgozók között, a leállást követő napon pedig a szokott rendben folytatódott a gyártás, ugyanis a dolgozók megjelentek munkavégzésre.

Az EMIKA az ügyben az alábbi hivatalos közleményt adta ki: "A cég – hasonlóan az utóbbi évekhez – hiánytalanul kifizette a törvényi előírásoknak mindenben megfelelő bért, az összes dolgozójának. A félreértést az okozhatta dolgozói szinten, hogy legalább a minimálbér-emeléssel egyenértékű (+4 százalék) béremelésben reménykedtek, az előző évek gyakorlatához hasonlóan. A Zrt. bérpolitikája az, hogy a minimálbér feletti alapbérrel foglalkoztatja munkatársait, így a béremelési kötelezettség nem érintette a céget. Sajnos a Covid miatti gazdasági visszaesés nem tette lehetővé, hogy most emeljük a béreket. A cég eddig is, jelenleg is, és a jövőben is mindent megtesz, hogy lehetőség szerint stabil megélhetést biztosítson az alkalmazottjainak."

Az EMIKA Elektromechanikai Ipari és Kereskedelmi Zrt a legutóbbi, 2019-es adatok szerint valamivel több mint 2 milliárd forintos árbevételt, és 17,4 millió forint adózás előtti eredményt produkált. Foglalkoztatotti létszáma mintegy 150 fő volt 2021 januárjában. A cég egy, összesen 564,78 millió forintnyi beruházását a magyar kormány tavaly júniusban 282,39 millió forinttal támogatta a Versenyképesség Növelő Támogatási Program keretében. Mint azt a kalocsai rádió portálja megírta: a társaság a válsághelyzet ellenére komoly technológiai fejlesztést és munkahelyteremtést vállalt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény