FőoldalÜzletMárcius 1-től már csak az új energiahatékonysági jelzések használhatók
2021. február 19., péntek ::

Március 1-től már csak az új energiahatékonysági jelzések használhatók

Az új osztályozási rendszer A-tól G-ig tart, az A+, A++ és A+++ jelzések megszűnnek.

A mosógépek és hűtők 90 százaléka már 2017-ben is valamely „pluszos” A kategóriába tartozott, ezért a korábbi jelölés alapján egyre nehezebbé vált különbséget tenni a készülékek energiafogyasztási szintjei között. Az Európai Unióban ezért is vezetnek be új energiacímkéket, és komplexebb, új teljesítményértékkel, szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizálják a gépeket.

Az A kategória lesz a legmagasabb energiaosztály, nem lesz mellette pluszjel. Az új rendszerben jelentős visszaminősítések lesznek: például egy korábban A+++ mosogatógép az új rendszer szerint csak a D kategóriának felel majd meg. Az F osztály 2024-re minden kategóriában kifut.

Az új rendszer a háztartási nagygépek majdnem mindegyikét érinti, a mosó-, mosogatómosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók és a borhűtők mind új energiacímkét kapnak. A tv-készülékeket és lámpákat is érinti a változás.

Egyes kategóriák esetében új adatokat is látni lehet majd. A hűtőknél például a zajszinteket osztályokba sorolták (A, B, C és D), a mosogatógépeknél feltüntetik az eco program hosszát is, az energiafogyasztást pedig 100 mosogatási ciklus alapján határozzák meg a jelenlegi éves helyett. Több gyártó emiatt megújítja termékválasztékát, új mosási programok jelennek meg, illetve még energiatakarékosabb termékek kerülhetnek be majd a kínálatba. A címkék új eleme lesz egy QR kód is, ami további, hivatalos (nem kereskedelmi) információkkal látja el a vásárlókat, ha egy okostelefon segítségével leolvassák a kódot. Ez az információ minden európai állampolgár számára elérhető, és a EPREL EU adatbázis része.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény