FőoldalÜzletRaspberry Pi alapú lélegeztetőgépet tesztelnek
2020. április 17., péntek ::

Raspberry Pi alapú lélegeztetőgépet tesztelnek

Nem csak Magyarországon dolgoznak az olcsó lélegeztetőgépek fejlesztésén. Egy kaliforniai férfi egy 13 ezer forintos Raspberry Pi és néhány, barkácsáruházakban is beszerezhető, olcsó eszköz segítségével épített lélegeztetőgépet

A pandémia intenzívebbé válása megmozgatja a jóakaratú laikusok agyát is. Az egyik legérzékenyebb műszaki ellátási pont a lélegeztető berendezések területe. A BBC hírei szerint egy Marco Mascorro nevű fejlesztő márciusban egy lélegeztetőgép tervét és kódsorát tette nyilvánossá, mert úgy gondolta, hogy a koronavírus-járvány miatt erre most kifejezetten nagy a kereslet. Ő egyébként eredetileg robotokat épít, semmi köze nincs az orvostechnikai műszerekhez.

A férfi terveinek az alapja egy Raspberry Pi számítógép, és olyan alkatrészekből áll, amelyek egy átlagos vízvezeték vagy autóalkatrész boltban is beszerezhetőek. A kritikus fontosságú a számítógép, ugyanis ez állítja be a légnyomást, kezeli a szelepeket, és ezzel lehet szabályozni, hogy a betegnek teljes vagy részleges légzési segítségre van szüksége. A terveket Mascorro nyílt forráskóddal tette közzé, vagyis bárki használhatja, és ha szükséges, módosíthat rajta. Elmondta, hogy a szoftverközpontú kódolásban neki az az igazi szépség, hogy a hardver funkcióin és működésén a szoftverben történő módosításokkal lehet változtatásokat elérni anélkül, hogy új hardvert kellene létrehozni.

A forráskód elérhetősége

A tesztek első fázisában öt napig fognak lélegeztetni megállás nélkül egy mesterséges tüdőt, ha ez jól működik, akkor állatokon végeznek majd kísérletet, és őket lélegeztetik az eszközzel, ha itt is jól teljesítenek a tervek, akkor a várakozások szerint május első napjaiban kezdődhet meg szigorú orvosi felügyelet mellett a tesztelés embereken. A tervek alapján készült lélegeztetőgépeket két egyetemi kórházban szeretnék tesztelni, minél gyorsabban és minél szélesebb körben, hogy mihamarabb élesben is bevethessék őket.

A jelenlegi elképzelések szerint az így elkészült gépeket Kolumbiában fogják elsőként használni. A kolumbiaiak jelezték, hogy tesztelnék élesben is az elképzeléseit, ugyanis a hagyományos lélegeztetőgépek számos alkatrésze nem áll rendelkezésre számukra, vagy nehezen beszerezhető.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény