FőoldalÜzletA hazai elektronikai cégek a TOP500-ban – hiszen december van…
2019. december 23., hétfő ::

A hazai elektronikai cégek a TOP500-ban – hiszen december van…

A rendelkezésünkre álló adatok alapján nyolcadik lapszámunkban évről évre áttekintjük, mely elektronikai profilú vállalkozások tartoztak a hazai ipar élmezőnyébe az előző évben. A kissé kései időpont oka most is egyszerű: a szükséges adatok csak ekkorra válnak számunkra elérhetővé

Néhány szó a táblázat jellemzőiről

Adatforrásként újfent a HVG TOP 500-as táblázatait használtuk, ezek segítségével tekintettük át a hazánkban dolgozó elektronikai vagy elektronikát művelő vállalkozások gazdálkodásának eredményeit. Az Elektronet előző, 2019/7. számában megjelent „A magyar elektronikai ipar néhány főbb mutatójának alakulása az elmúlt években” című írásban bemutattuk, hogy egyrészt a statisztika nem ismer olyat, hogy elektronikai ipar, másrészt, amit annak vélünk, az jóval nagyobb szegmense a gazdaságnak, mintsem azt józan fejjel gondolnánk. Így például többet is a gépiparhoz, azon belül is a járműgyártáshoz sorol a KSH, amely egyértelműen nem mechanikai, hanem elektronikai alkatrészt gyárt.
Az még a jobbik eset, ha valamely cég mérnöki szolgáltatást végez (például az Ericsson, a Nokia), de vannak nagykereskedők is, pedig azt hihetnők, elektronikai gyártással foglalkoznak (SE-CEE Schneider, Siemens ZRt.). A GE hovatartozása mára teljesen megítélhetetlenné vált, hiszen az anyacég olyan változásokon, profiltisztításon ment át, amely a magyarországi leányvállalatra is komoly hatással volt, és az „E” (electric) egyre inkább háttérbe szorul a power és a healthcare mögött.
A Robert Bosch konszern több magyarországi cégével is szerepel a csúcscégek között, mi csak a nevében az elektronika szót hordozót vettük figyelembe.
A HVG hozzáadott érték vonatkozásában is közöl adatokat. Ezeket a személyi jellegű ráfordítások plusz értékcsökkenés plusz adózott eredmény alapján számították ki. Örvendetes, hogy az első 100 között ismét több elektronikai cég is van – mégpedig 12. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a korábbi évtizedekben gyakorlatilag általános egyszerű összeszerelés (ld. „humán robotok”) mellett és helyett megjelentek a valós értékű tevékenységek is. Idén ismét kiemelkedik közülük a Nokia Solutions and Networks, amelynél 36 042 millió forint árbevételre esik 29 640 millió forint hozzáadott érték (azaz több mint 82% az arány). A második legjobb az Ericsson Magyarország (53,6%-os aránnyal). A skála másik végén található Samsung Electronics ezzel szemben csak 6,7%-os, a Flextronics International pedig 6,5%-os. E két cég azért kerülhetett bele a táblázatba, mert az óriási árbevétel miatt még ez a kis mértékű added value is komoly összvolument jelent.

Árbevétel

A legnagyobb árbevételű cégek listája az előző évhez képest némileg változott. Míg 2017-ben csak 23 céget neveztek elektronikaiként, úgy 2018-ban már 27-et. Közöttük is 4 olyan van, amely először került fel a listára (Tungsram Operations Kft., Cloud Network Technology Kft., Express Luck Europe Electric Kft., Videoton EAS Kft.). Ezen 27 esetében nem változott a külföldi árbevétel aránya, továbbra is kiemelkedő: 87%. Egy év alatt az árbevételük átlagban 12%-kal, az exportjuk pedig 13%-kal nőtt. Vagyis ismét az export bővülése vitte a hátán az árbevétel bővülését. (Itt azonban figyelembe kell venni a következőt: a Magyar Nemzeti Bank szerint az euró átlagára 2017-ben 309,22 HUF volt, azonban 2018-ban már 3,1%-kal több, azaz 318,87 HUF. Vagyis a forintban mért exportbővülés egynegyedét a leértékelődésnek tudhatjuk be. Ám a 9-10%-os növekmény is nagyon szép! A gazdaság hajtóerejének tartott járműipar vonatkozásában a TOP 500-asok exportjának nominális bővülése 3% volt, azaz reálértéken számolva stagnált.)
Az elektronikai cégek között a legnagyobb árbevételt ismét a Flextronics érte el, ami önmagában is szép dolog egy, a piac hullámzásainak kifejezetten kitett bérgyártótól. De ami még látványosabb: 20%-os, azaz 140 Mrd Ft-os pluszt könyvelhettek el tavaly.
Az 500-as táblázat talán legnagyobb vesztese a GE, melynek árbevétele 55%-kal, 329 Mrd Ft-tal csökkent egy év alatt, ezért 25 helyet csúszott vissza. Ennek több oka is van, egyebek között a már említett, az anyacégnél bekövetkezett változások, az ottani negatív tendenciák. Ennek egyik előjele volt, amikor pár évvel ezelőtt elvitték Magyarországról a globális értékesítési részleget, annak árbevételével együtt. A profiltisztítás eredményeként eladták a fényforrásgyártó, világítástechnikai üzletágat (a volt vezérigazgatónak), így ezen profil eredményei is hiányoznak a számokból. Viszont „új fiúként” a lista 175. helyére berobbant a Tungsram Operations Kft., azaz a GE-től levált üzletágat folytató vállalkozás.
A táblázatban ismét két Jabil is szerepel, azonos profillal és székhellyel. A korábbinál 10%-kal többet, 3969 főt foglalkoztató Jabil Circuit Magyarország Szerződéses Gyártó Kft. a 37. helyet érte el, míg a Céginfó szerint továbbra is csak egyetlen főt foglalkoztató Jabil Hungary LP Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság a 101. helyet érte el. A 108 Mrd Ft/fő nagyságú árbevételt bárki megirigyelné…
Árbevételét 60%-kal bővítette, és így 31 helyet ugrott előre az Alpine Európai Elektronikai Ipar Kft. Nála jobban csak az ismeretlenségből rögtön a 343. helyre berobbanó Cloud Network Technology Kft. tudott bővülni, de ők aztán alaposan: 12,225%-kal! (Persze itt sem árt tudni, hogy a cég a Foxconn-csoport tagja – ugyanakkor a táblázatban nem jelenik meg sehol sem az elektronikai gyártásban piacvezető Foxconn neve. A 2017-ben alapított komáromi gyártóegységben gamer PCk, szerverek, szerver-rackszekrények és storage eszközök gyártásával 497 fő foglalkozik. Érdekes, hogy a Cloud Networkkel egy telephelyen található a 2018-ban még kifejezetten nyereségesen gazdálkodó FIH Europe Kft. is, amely szintén Foxconn-tulajdonú. Ám ez a cég 2018-ban egyetlen alkalmazottal már csak 457 M Ft árbevételt ért el.)
A szintén új szereplő, kínai tulajdonban álló, szigetszentmiklósi telephelyű Express Luck Europe Electric Kft. 2016-ban alakult, létszáma 90 fő – azaz az árbevétele 293 Mrd Ft/fő, ami nem rossz teljesítmény egy magát elektronikus fogyasztási cikket gyártónak valló cégtől.
Ismét jól sikerült az év a Flextronics-nak. 2017-ben 100, 2018-ban pedig több mint 140 Mrd Ft-tal bővült az árbevétele. (Érdekes, hogy a táblázat másik két, gyártói szolgáltatásokat végző cégének nem ment ilyen jól: a PCE Paragon csak 5%-kal kasszírozott többet, míg a Jabil Circuit gyakorlatilag az előző évi árbevételét ismételte meg.)

Nyereségesség

A legnyereségesebb cégek több mint egynegyede a szolgáltatás világához tartozik. Ugyanakkor az elektronikai cégekhez sorolt vállalkozások száma csak 13. Ezek közül a leginkább érdekes a Samsung, amely a 2017. évi 7. helyről a 42.-re csúszott vissza. Adózott eredménye az akkori bő 110 Mrd-ról 22 Mrd-ra csökkent, aminek az oka abban keresendő, hogy a Galántán (Szlovákia) működő leányvállalata tavaly még 91 Mrd Ft osztalékot fizetett neki, 2018-ban azonban már semmit sem. Ennek oka ismeretlen – hacsak nem az adóoptimalizálásban keresendő. A Samsung gazdálkodásának ilyetén való alakulása az egész iparág adózott eredményét lerontja. A TOP 500-ban található cégek adózott eredménye emiatt 40%-os romlást mutat. Ám, ha a Samsung nélküli eredményességet nézzük, akkor a fordítottját látjuk: 73%-os javulást.
A szintén nagy vesztes a járműiparhoz sorolt Harman Becker Kft., amelynek nyeresége kevesebb mint a felére olvadt, azonban így is elegendő volt a 35. helyhez.
A Flextronics International Kft. 2017-ben még negatív eredménnyel zárta az évet, idén sikerült neki a 89. helyre felugrania. A Jabil Hungary LP Kft. korábban ugyan nyereséges volt, de annak szintje akkor még nem volt elegendő az 500-akba való bekerüléshez. 2018-ban azonban ez sikerült nekik, a 337. helyezést érték el. Ha már bérgyártás: a Videoton több cége is megtalálható a táblázatban, ugyanakkor a Holding hiányzik.
A legnagyobb nyereségű vállalkozások között ismét két, 77-tel kezdődő nevű cég is megtalálható: a 77 Elektronika Kft. és az azonos tulajdonosi körhöz tartozó, de balatonfüredi székhelyű 77 Ing Vagyongazdálkodási Kft. is, amely – ellentétben a nevével – szintén műszeripari besorolású. Ez 2018-ban 4,286 Mrd Ft adózott eredményt ért el, a 2017. évinél 691 Mrd Ft-tal többet.
A táblázat egyik új szereplője a Semilab Félvezető Fizikai Laboratórium Zrt., amely adózott eredménye alapján (3,218 Mrd Ft-os javulásnak köszönhetően) egyenesen a rangsor 236. helyére ugrott fel.
Egy kuriózum (a táblázatban nem is szerepel): a harmadik legnagyobb nyereségességet elért vállalkozás az Eaton Enterprises nevű cég, melyről a HVG az alábbiakat derítette ki: „Ez egy, a cégrokonoknak bedolgozó üzleti szolgáltatóközpont a Déli pályaudvar közelében. A kft. a houstoni székhelyű Cooper Industries nevű elektronikai világcég (és így kapcsolódik az elektronikai iparhoz) írországi leányvállalkozásának a vállalkozása. Egyébként az árbevételének 96%-a abból származik, hogy mezőgazdasági bérgyártást végeztet Mexikóban.”

sipos 19 8 2

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény