FőoldalÜzletTovább menetel a TSMC
2024. október 22., kedd ::

Tovább menetel a TSMC

Úgy látszik, semmi nem tudja megingatni a világ legnagyobb chipgyártója pozícióit.

A világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) újabb kiemelkedő negyedévről számolt be. Míg a vállalat versenytársai (pl. Intel, vagy a Samsung) kihívásokkal küzdenek, a tajvani cég minden előzetes várakozást meghaladt.

A 2024.évi III. negyedéves beszámoló alapján a vállalat a harmadik negyedévben 36%-kal nagyobb, 23,5 milliárd amerikai dollárnak megfelelő árbevételt termelt, mint az előző időszakban. Ezzel párhuzamosan a bruttó árrés is emelkedett, 54,3%-ról 57,8%-ra. A TSMC nettó profitja 54%-kal, 325,3 milliárd tajvani dollárra (átszámítva körülbelül 10,1 milliárd amerikai dollár) nőtt a július elejétől szeptember végéig tartó időszakban.(Az elemzők korábban ennél kevesebb, 300,2 milliárd tajvani dolláros profitot vártak a vállalattól.)

A TSMC erőteljes harmadik negyedévi teljesítmény bővüléséhez elsősorban az adatközponti AI chipek gyártásából származó árbevétel és profit járult hozzá. A vállalat vezetősége emellett kiemelte, hogy az okostelefonokba szánt rendszerprocesszorok előállítási volumene is felfutott az időszakban – ezeket a chipeket ma már jellemzően a TSMC 3 és 5 nm-es gyártástechnológiájával készítik.

A cég Taipeiben jegyzett részvényeinek árfolyama idén 80%-ot emelkedett. A siker mögött nagyösszegű beruházások állnak: a TSMC csak 2024-ben például 30 milliárd USD értékben hajt végre invesztíciókat.

Forrás: pr.tsmc.com
Kép: pr.tsmc.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény