FőoldalÜzletMesterséges intelligencia intézi az ügyeket a Telekom ügyfélszolgálatán
2018. december 28., péntek ::

Mesterséges intelligencia intézi az ügyeket a Telekom ügyfélszolgálatán

Egyszerre 73 bejövő hívást tud fogadni, havi harmincezer ügyet intéz a virtuális asszisztens

Nyáron váltotta fel a Telekom telefonos ügyfélszolgálatán a hagyományos nyomógombos menürendszert a Vanda nevű virtuális asszisztens. A Telekom és a T-Systems beszámolt az eddigi tapasztalatokról.

A T-Systems februárban mutatta be a Nuance beszédfelismerő, beszédgeneráló, szemantikai és biometriai moduljaira épülő rendszert. A virtuális asszisztens képes az ügyfél-azonosításra is (egyszeri jelszó, bizalmas ellenőrzőkérdések, biometrikus azonosítás). A hangalapú azonosítás lényegében a PIN-kóddal megegyező szintű biztonságot nyújt.

A Magyar Telekomnál a nyári indulás óta is folyamatosan fejlesztetik a rendszert. A cél az volt, hogy a lehető legtöbb helyen váltsák ki az IVR-t (Interactive Voice Response), ahol nyomógombok segítségével lehet kiválasztani, hogy milyen ügyben szeretnénk az ügyfélszolgálattal beszélni. A Telekom Vandája egyszerre 73 párhuzamos hívást kezel, ez egyelőre le is fedi a jelenlegi igényeket.

Képes az elmondottak alapján megérteni az ügyfél szándékát, és a lehető leggyorsabban ahhoz a szakértőhöz irányítja a hívást, aki kompetensen segíteni tud a probléma megoldásában. A rendszer mesterséges intelligenciával támogatott üzleti adatokat használ az ügyféllel folytatott beszélgetés során hozandó, kontextus-specifikus döntésekhez. Eddig mintegy 120 ezer mondatot tápláltak bele, de a Telekom tizenhárom munkatársa jelenleg is folyamatosan tanítja. Jelenleg havonta mintegy 30 ezer olyan hívás van, amivel a virtuális asszisztens az adott ügy lezárásáig el tud jutni. Minden más esetben viszont a lehető leggyorsabban kompetens szakértőhöz irányítja a hívást.

A Telekom a T-Systemsszel közösen vizsgálja a rendszer továbbfejlesztésének lehetőségeit, és a jövő év folyamán szeretnék bevezetni a Vanda csetbotként való alkalmazását is a Telekom online ügyfélszolgálati csatornáin. Tervezik azt is, hogy érzelmi intelligenciával ruháznák fel: így Vanda képes lesz kommunikációban idomulni ahhoz az érzelmi szinthez, amelyet az ügyfél hangjából megállapít. Ehhez a rendszer tanítására is nagyobb erőforrásokat szeretnének mozgósítani.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény