FőoldalÜzletDigitalizáció az építőiparban is
2018. október 24., szerda ::

Digitalizáció az építőiparban is

Az építőipar nagyjából egyidős az emberiséggel. Ugyanakkor, ha belegondolunk, a családi házak alapvető építési módszere nem sokat változott az elmúlt évezredekben: kisebb egységekből (ld. tégla vagy kőtömb, gerenda stb.) darabról darabra létrehozni egy házat. Ám napjainkra eljutottunk oda, hogy az elektronizálás ebben a gyártási folyamatban is megjelent. Érdemes belegondolni abba, milyen szerepet játszhat itt az Ipar 4.0, illetve ennek hatására milyen fejlesztési és piaci lehetőségek kínálkoznak az elektronikai ipar szereplői számára

Már léteznek az iparági digitalizáció első elemei

Első pillanatban nem is olyan könnyű megválaszolni a kérdést: az építőipar keretei között vajon hol játszhatnak szerepet a negyedik ipari forradalom eszközei, módszerei? Ezzel a világ legfejlettebb országában is így vannak az ágazati szereplők. A Roland Berger német stratégiai elemző- és tanácsadó cég szakértői Németországból, Ausztriából és Svájcból 40 építőipari vállalat és építőanyag-beszállító cég véleményét kérdezték a digitalizációban rejlő potenciálról és arról, hogyan haladnak az alkalmazásával. Az ennek alapján készített tanulmányban [1] arra a megállapításra jutottak, hogy bár az építőipar szereplőinek 93 százaléka felismerte a digitalizáció fontosságát, ugyanakkor szinte senki sem tesz megfelelő lépéseket ennek érdekében. Ez az ő szemszögükből kínos, azonban egyben azt is jelenti, hogy nem vagyunk lemaradva, sőt a magyar cégek élére is állhatnak a folyamatnak.

sipos 18 6 1

A Roland Berger tanulmánya végső soron négy kulcselemet határozott meg: a digitális adathasználat, a digitális hozzáférés a fogyasztókhoz és a beszállítókhoz, az automatizáció növelése és az összekapcsoltság kiterjesztése. Ezeket az értéklánc teljes folyamatában, kivétel nélkül alkalmazniuk kell a vállalatoknak a termelékenység maximalizálásához. Az elemzés rámutatott, hogy az általuk „Építkezés 4.0”-nak nevezett iparági átalakulást már ma is több szoftver és applikáció támogatja. Ezek a szoftverek akár 10 százalékot is lefaraghatnak a költségekből a beszerzés területén. A just-in-time szállítási módszerekkel csökkenthető a raktározáshoz szükséges hely és költség éppúgy, mint az építőmunkások munkájának azon része, amelyet az alapanyagok mozgatásával, a terep rendezésével vagy az építőanyagok keresésével töltenek. Ez most a munkaidejük akár 70 százalékát is kitöltheti! Hasonlóképpen az okos, összekapcsolt építőgépek is segítenek a kapacitáskihasználás optimalizálásában.

Mi a helyzet Magyarországon?

2017 novemberének legvégén a digitális építőipar témájában rendeztek konferenciát Kecskeméten [2]. Itt hazánkat illetően a németországihoz hasonló alapvetések hangzottak el, mint például az, hogy a többi iparággal összehasonlítva az ágazat termelékenysége az elmúlt évtizedekben jelentősen lemaradt. Bár az elemzések szerint az építőipar világszerte digitalizációs lépéshátrányban van, nem kérdéses, hogy a magyarországi hátrány ennél jóval nagyobb lehet. Erre utalnak azok a statisztikai adatok is, melyek szerint a hazai építőipar csak jóval nagyobb emberállománnyal képes ugyanazt az egységnyi kibocsátást produkálni, mint a fejlettebb országoké. Pedig az iparág az utóbbi időkben nagyon szépen teljesít: míg 2018 I. negyedévében az előző év azonos időszakához képest a teljes magyar gazdaság 4,7%-kal növekedett, addig az építőipar 23%-os bővülésre volt képes [3]. A KSH álláspontja szerint az építőipar növekedése a magas szerződésállomány és az EU-források beáramlásának köszönhetően állandósulhat. Ismerve a hazai munkaerő-ellátottság szűkösségét, az egyetlen megoldás a hatékonyság növelése lehet. Ebben pedig az egyik legfőbb eszköz a digitalizáció felé történő nyitás, amely lehetővé teszi az utólag javítandó hibák elkerülését, a fejlettebb munkaszervezést, logisztikát, nagyobb gépesítettséget.

Erre már pozitív példát is találunk: egy magyar startup, a BauApp Kft. által fejlesztett mobilapplikációk ellenőrizhetővé teszik a raktározás, a minőség-ellenőrzés és az anyagszállítás folyamatát is [4]. A termék kifejlesztése során figyelembe vették a magyar piac sajátosságait, így például a széttagolt, szerteágazó alvállalkozói rendszereket is. Az egyes felhasználók előfizetői rendszerben szerezhetik be a mobilapplikációkat, a szerződések egy-egy évre szólnak.

sipos 18 6 2

A Minőség app az építésvezetők munkáját könnyíti meg, akik a mobilalkalmazással bejárásonként 4 órát takaríthatnak meg, ami heti átlagos 7,5 órát jelent, azaz a teljes munkaidejük mintegy 20 százalékát. Az építkezésen felfedezett hibák lefotózhatók és a tervrajzra azonnal beszúrhatók hibapontként, annak pontos leírásával. A rendszer a hibákról e-mailt küld az illetéseknek, így az alvállalkozó azonnal értesül arról, hogy milyen hibát kell kijavítania. A beruházó a BauApp segítségével információval rendelkezik arról is, hogy melyik alvállalkozó mennyi idő alatt javított ki egy hibát. A Raktár-alkalmazás segítségével az építkezéseken használt értékes eszközök helyét tudják nyomon követni. Az Anyagszállítás app arra szolgál, hogy csökkenthető legyen az építkezésen az anyaghiány miatti leállások száma, valamint lehetővé teszi a szállítólevelek digitalizálását. Valós idejű anyagfelhasználás-riport készül, a rendszer jelzi a korai túlfogyást, és csökkenthető a pazarlás is.

Elfelejteni a papírt…

A BauApp példája is azt mutatja, hogy az egyik ígéretes terület a papíralapú kommunikáció elhagyása. Az említett konferencia egyik előadója szerint egy-egy projektben akár 90 százalékos időmegtakarítást is ki tudtak mutatni a digitális kommunikációval, amikor is a javítási, jóváhagyási, műszaki ellenőrzési folyamatokat mobileszközökkel végezték. Az építők ugyanis nagyon sokszor nem a legfrissebb adatokat használják, és nem mindenki tudja, melyik tervlapból kellene dolgoznia. Túl sokáig tart, amíg az építési helyszínen valaki felismer valamit, papíron dokumentálja, és ez megérkezik a címzetthez. Sőt, előfordul az is, hogy a beruházó, a kivitelező, a tervező a jelenlegi szerződéses formában nem is nagyon érdekelt az együttműködésben, ami miatt a kommunikáció még lassabban halad.

Ezen az együttműködési hiátuson tud javítani például az épületinformációs modellezés (BIM, Building Information Modelling). A BIM legnagyobb jelentősége ugyanis az, hogy a projektet előre modellezve képes összehangolni a benne érintett összes szakterület folyamatait, ezáltal óvatos becslések szerint is 10-15 százalékos költségcsökkenést hoz a kivitelezési időszakban. A BIM5D segítségével például már eleve optimálisabb szintről indul egy építési projekt. ebben a 3D modell elemeihez kapcsolható egy idő (4D) és egy költség (5D)-keret, mellyel ezek a tényezők is optimalizálhatók. Egy tablet segítségével ellenőrizni lehet, hogy a tervben hogyan is szerepel a projekt vitatott része. Így elmaradnak az olyan menetközbeni improvizációk, melyekben például át kell fúrni egy vasbeton födémet, vagy vissza kell bontani valamit.

sipos 18 6 3

A BIM-et egyébként kezdik átértelmezni. Többen ma már inkább „Building Information Management”-et, azaz épületinformációs menedzsmentet értenek alatta, amelybe beletartozik a 3D modell és a csatolt, nem grafikus információk teljes életcikluson keresztül történő kezelése, többcélú felhasználása is. Lehetségessé válik valamennyi, az építmények tervezésében, létrehozásában részt vevő szereplő számára az összehangolt térbeli tervezés. Az adatokat a felhőbe feltöltve mindenkor a legfrissebb információk állnak rendelkezésre a kivitelezés, felújítás vagy az üzemeltetés valamennyi résztvevője számára. Így eleve megelőzhetők az építési hibák, olyanok, mint a hírhedt svájci eset, melynek során egy szálloda építésénél 120 zuhany vezetéke került rossz helyre, óriási többletköltséget okozva. A svájci Roche gyógyszerkonszern ezzel a módszerrel építteti immár második nagy épületét, amely a legmagasabb lesz az országban [5].

Bár jelenleg a digitalizációt és a központi elemként szolgáló BIM-et mindenki elsősorban a magasépítéshez köti, a mélyépítésben ugyanakkora jelentősége van. Épp ezért ma már a BIM B-betűje sem elég korrekt, mert nem épületet, hanem inkább építményt kellene érteni a rövidítésben, hiszen például az utak üzemeltetéséhez, minél gyorsabb kijavításához szükség van minden korábbi, a projekthez kötődő információra.

Hardvereszközök

A digitalizáció előtt már napjainkban is egyre szélesebbre tárul az ajtó, miután az építőipart kulcsfontosságú adatokkal ellátó lézerszkennerek, drónok, talajradarok ára rohamosan csökken. (A legtöbb csúszást egy építési beruházásnál a nem felmérhető talajviszonyok okozhatják, ám a talajradarok ma már egészen pontos, háromdimenziós adatokat szolgáltatnak a föld alatti viszonyokról.) Ugyanez igaz a számolókapacitások árának drasztikus csökkenésére is. Ma egy felhőszolgáltatás a töredékéért elvégzi azt a munkát, amit öt évvel ezelőtt csak drága munkaállomásokkal tudtunk elvégezni, legyen szó áramlástani, hőtechnikai, forgalmi vagy bármilyen egyéb szimulációkról.

sipos 18 6 4

A digitalizált környezet legfontosabb kihívása a komplex adatok folyamatos, gyors és hatékony elemzése, feldolgozása, kiegészítve az állandó és rendkívül aktív kommunikációval. Manapság már az építőipar is szinte mérhetetlen mennyiségű digitális tartalmat állít elő. A legnagyobb potenciál éppen ezért ezen komplex adathalmazok feldolgozásában rejlik. A fejlődő hatékonyság nemcsak a termelésben mérhető, hanem például a munkaerőhiány is jól ellensúlyozható: ha jól optimalizált az építkezési helyszínekre történő anyagmozgatás, akkor kevesebb teherautóra van szükség, így sofőrt sem kell annyit alkalmazni [6].

További nagyon fontos hozama a digitalizációnak a gépek és folyamatok beépített, olcsó szenzorokkal történő vezérlése és ellenőrzése. Ezek előjelzik a meghibásodást, rögzítik a teljesítményt, az anyag mozgását és állapotát, a gépek kihasználtságát, vagy épp jelzik, ha egy dolgozó veszélyes területre lép.

A digitalizáció az építőipari szereplők kommunikációját is forradalmasíthatja. Az ingatlanfejlesztők az ügyfeleket már ma is körbe tudják vezetni úgy az építkezés területén, hogy azok egy VR-szemüveg segítségével a jelen állapot mellett a célállapotot is látják. Be tudják járni a számukra ajánlott, leendő épületet, ki tudják választani a beépülő anyagokat, és ennek rögtön látják a költségvonzatát is.

A félelmek eloszlatása konkrét haszonnal kecsegtet

A változás elkerülhetetlen, jobb szembe nézni vele. Amikor a szövőszékek ellen fellázadtak a munkások, csak átmenetileg tudták megakadályozni annak elterjedését. A bankjegykiadó automata megjelenésekor a banki alkalmazottak meg voltak győződve, hogy megszűnik az állásuk. De valójában csak az történt, hogy az alkalmazottaknak több ideje jutott más munkákra, így a bankok is képessé váltak újfajta szolgáltatások kifejlesztésére. Hasonló a helyzet most is. Mondhatja azt valaki, hogy mi értelme digitalizálni az építőipart, azonban, ha az iparág nemhogy fejlődni, de egyáltalán életben akar maradni, nem lehet elkerülni ezt a lépést.

Sokan nem is hinnék, de például falazórobot már létezik, óránként mintegy 1000 tégla lerakására képes. Sőt, a falazást kiváltandó, már lehet épületeket nyomtatni [7]. Ám még jó időbe telik ezeknek a technológiáknak az elterjedése. Előbb kell félni a digitálisan érett konkurensektől, mint a robotoktól. Jó eséllyel a digitálisan érett építőipari vállalkozások fogják elhalászni a legjobb megrendeléseket, és valószínűleg ők fogják megvenni később a robotokat, hogy hatékonyabbá tegyék a munkát. A KSH már említett adatai szerint most bővül az építőipar, ezért most van ideje a digitális képességek fejlesztésének. Ez ugyanis a továbbiakban versenyelőnyt jelenthet, hiszen akkor, amikor lassul az ágazat, már késő fejlesztésekbe kezdeni.

[1] https://www.rolandberger.com/en/Publications/pub_digitization_of_the_construction_industry.html
[2] https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2018/01/digitalis-epitoipar-ha-eletben-akarunk-maradni-nem-lehet-elkerulni-
[3] http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/gdp/gdp1803.html
[4] http://gyartastrend.hu/cikk/digitalizaljunk_az_epitoipari_munkak_kivitelezesekor_is
[5] https://www.nzz.ch/wirtschaft/die-baubranche-will-bei-der-digitalisierung-durchstarten-ld.1383369
[6] https://magyarepitok.hu/aktualis/2018/01/az-epitoipari-digitalizacio-kulcsa-a-szemleletvaltas
[7] https://infostart.hu/gazdasag/2018/06/03/jonnek-a-hazepito-robotok-felnek-az-epitoiparban

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény