FőoldalÜzlet„Drónrendszámtábla” leolvasót fejlesztett a kínai DJI
2017. október 30., hétfő ::

„Drónrendszámtábla” leolvasót fejlesztett a kínai DJI

A hatóságoknak szánt AeroScope-pal távolról olvashatók le a drónok adatai

A különböző drónok használatának szabályozása, illetve a vonatkozó törvények betartatása nem könnyű feladat a hatóságok számára, hamarosan azonban a legnagyobb dróngyártó vehet le némi terhet a vállukról: a kínai DJI a napokban jelentette be a tilosban járó kis repülők beazonosítására szolgáló termékét. Az AeroScope névre keresztelt eszköz a cég fogalmazása szerint "elektronikus drón-rendszámtáblaként" (inkább annak leolvasójaként) működik. A berendezés a drón és pilótája közötti rádiókapcsolatba „hallgat bele”, majd abból a gépre és tulajdonosára vonatkozóan lényegi információkat nyer ki. A rendszer valós időben többek között olyan adatokat gyűjthet be, mint a drón aktuális pozíciója, magassága, sebessége és haladási iránya, a felszállás helye, valamint a pilóta földrajzi pozíciója. Ezeken túl az AeroScope a drón sorozatszámát is megszerzi.

Az eszközt a DJI a korlátozott légterek megsértése esetén kiérkező hatóságoknak szánja, akik repülőterek, börtönök vagy egyéb, a civil drónkezelők számára tiltott területeknél vehetik annak hasznát. A megoldás a DJI összes drónjával használható, illetve a cég közleménye szerint más gyártóktól származó drónoknál is bevethető, bármilyen hardvermódosítás nélkül, noha arra pontosan nem tér ki, hogy pontosan mely rivális cégek eszközeit követhetik vele a hatóságok.

A DJI igyekszik több oldalról is belehúzni biztonság terén. A Knowledge Quiz kezdeményezésével a pilótáknak a drónok első reptetése előtt helyesen kell válaszolniuk a DJI GO 4 mobilalkalmazásában felugró, a négyrotorosok kezelésére vonatkozó alapvető kérdésekre. Összesen kilenc kérdést tesz fel, amelyeket hibátlanul kell a pilótának megválaszolnia, különben a gép a földön marad - a felhasználók persze a kvíznek akárhányszor nekifuthatnak. A kérdések az app október végi frissítésével érkeznek meg, először csak az Egyesült Államokba, majd később további országokba is, igazodva azok szabályozásaihoz.

Minderre azért van szükség, mert a cégnek az elmúlt időszakban jócskán akadtak problémái. Idén augusztus végén a cég alkalmazásában egy felhasználói adatokra vadászó plugin bukkant fel, néhány héttel korábban pedig az amerikai hadsereg jelentette be, határozatlan időre felfüggeszti a kínai vállalat drónjainak használatát, ugyancsak biztonsági kockázatokra hivatkozva. Részletes indoklást a hadsereg nem közölt, mindössze annyit, hogy a cég termékeit érintő szoftveres sebezhetőségek miatt vonják be az eszközöket, amelyekből az utasítások szerint minden akkumulátort és adathordozót is el kell távolítani, továbbá a DJI alkalmazásait is törölni kell minden eszközről.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény