FőoldalÜzletA New York-i tőzsdén az Arm
2023. december 11., hétfő ::

A New York-i tőzsdén az Arm

Az elmúlt években óriási megrázkódtatások érték a félvezetőipart. A COVID pandémia hatással volt a chipgyártásra is: bár mindenki azt várta, hogy csökkenni fognak az értékesítések, az iparág szárnyalt. Sőt, a járműipar egyenesen szenvedett a félvezetőhiánytól. Mindeközben az Arm szép csendben a világ egyik legértékesebb vállalkozásává vált. Úgy néz ki, megéri társtulajdonossá válni a cégben...

Az Arm létrejötte

Az Arm Holdings plc egy brit félvezető- és szoftvertervező cég, amelynek székhelye az angliai Cambridge-ben található. Elsődleges tevékenysége az ARM architektúracsalád utasításkészletét megvalósító központi feldolgozóegység-magok tervezése. A cég egyik gyártóhoz sem köteleződött el. Ennek is betudható, hogy technológiája az okostelefonok 99 százalékában megtalálható.

Amikor 1990-ben a céget alapították, az ARM jelentését „Advanced RISC Machines"-ként határozták meg. (A RISC olyan számítógépes architektúrát jelent, amelynek célja a számítógépnek a feladatok végrehajtásához adott egyedi utasítások egyszerűsítése.) Ekkor az Arm az Acorn Computers, az Apple és a VLSI Technology közös vállalkozása volt. A tulajdonjogok megosztása a következő volt: az Acorn 12 alkalmazottat, a VLSI eszközöket, az Apple pedig 3 millió dolláros befektetést biztosított az induláshoz.

1. ábra: Minden itt kezdődött Forrás: Arm Communit

Akkoriban a processzorok gyártását általában az olyan óriáscégek sok-sok főből álló csapatai végeztek, mint az Intel. Éppen ezért meglepő volt, hogy egy viszonylag kis csapat állt elő az egyszerűsítési ötlettel. A cég által tervezett chipeket jól fogadta a piac – olyannyira, hogy egy szakértő így emlékezett vissza a kezdeti időszakra: „Amíg az Intel processzorai annyira bonyolult kialakításúak voltak, hogy nehéz volt velük dolgozni, addig az Arm technológiáján alapuló eszközökkel »öröm és könnyű« volt.”

Az egyszerűbb kialakítás pedig azt is magával hozta, hogy ezek a processzorok sokkal kevesebb energiát fogyasztottak, ami az ezredfordulóra vált létfontosságúvá. Ekkor jelentek meg ugyanis a sokfunkciójú mobiltelefonok, az okostelefonok. Ezeknél kifejezetten fontos, hogy minél kevesebb áramot használjanak – hiszen így tovább tart az akkumulátorban tárolt energia. Az Arm technológiája tehát minden nagy cégnek fontos lett – olyannyira, hogy az Apple például az Armnak köszönhetően tudott függetlenedni az Inteltől, hiszen az iPhone-ok és iPadek után immár a Mac számítógépekbe is az Arm architektúrájára alapuló chipeket szerelik a saját tervezésű M-sorozattal. Végül is a könnyebb alkalmazhatóság és a kisebb energiafogyasztás megnyitotta az utat a sikerhez. A cég az első nyereséges évét már 1993-ban elkönyvelhette, a következő esztendőben pedig a Szilícium-völgyben és Tokióban is megnyitotta irodáját.

Az Arm ma

A cég fejlődésének íve azóta szinte töretlen. A vállalat becslése szerint eddig több mint 250 milliárd Arm-alapú chipet adtak el: mára a világ okostelefonjainak 99 százalékában megtalálható a technológiájuk és 48,9%-os részesedéssel rendelkeznek a félvezető-tervezés piacán. Az Arm nem gyártja, hanem csak fejleszti a mikroprocesszorokat, amelyeket más vállalatok (pl. Samsung, Qualcomm, Nvidia stb.) licencelnek. 2022-ben például több mint 30 milliárd olyan chip került a vásárlókhoz, melyhez Arm-alapú technológiát használtak, legyen szó az Apple laptopjairól vagy egyéb, Windowst használó számítógépekről. (Itt nemcsak a számítástechnikára kell gondolni: a cég jelenléte számtalan más termékben is felfedezhető, legyen szó háztartási készülékekről, autókról vagy éppen ipari berendezésekről.

2. ábra ARM Cortex A53/A57 Forrás: Wikipédia

Az Arm a technológia előzetes licencdíjából, valamint az ügyfelei által eladott minden egyes chip után fizetett jogdíjból részesül. Ennek köszönhetően a március végén lezárt legutóbbi üzleti évükben 2,68 Mrd USD bevételre és 524 M USD nyereségre tettek szert. Az elemzők szerint az, hogy bár 2022-ben az okostelefon-piac nagyot esett, az Arm bevételei ennél kevésbé, azt mutatja, hogy a cég egyre több lábon áll, és nőttek az 1 chipre jutó bevételei. Nincs hát semmi csodálkoznivaló azon, hogy a legnagyobb cégek érdeklődnek iránta – Így például az Nvidia 2020 szeptemberében tett ajánlatot a vállalatra, de a szabályozóhatóságok és néhány nagy chipgyártó cég hangos ellenállásába ütközve az üzlet kudarcba fulladt.

Ezt a konjunktúrát használta ki a cég tulajdonosa, a SoftBank, amikor idén szeptember közepén a vállalat részvényeinek mintegy 10 százalékát a New York-i Nasdaq-on piacra dobták. A Fortune szerint 95,5 millió amerikai letéti részvényt adtak el, darabonként 51 dollárért (összesen 4,87 Mrd USD). Ezen belül 700 M USD értékben kialakítottak egy külön részvénycsomagot, hogy abból a legnagyobb kereskedelmi partnereik vásárolhassanak. Nem megerősített hírek szerint az Apple, az Nvidia, az Alphabet, az AMD, az Intel, a Samsung, a TSMC egyaránt „bespájzolt” az egyébként 55 Mrd USD-re értékelt Arm részvényeiből. Érdekesség, hogy a korábbi hírek szerint az Amazon is az érdeklődök között volt, ám ők az utolsó pillanatban úgy döntöttek, hogy mégsem szállnak be a cégbe.

MI várható?

Nos, mint minden dolognak, ennek is több oldala van. A vállalat – teljesen érthető módon – önmagáról azt terjeszti, hogy a bevételei növekedni fognak, mivel az általa gyártott legújabb technológia „potenciálisan még magasabbra emelheti az 1 készülékre jutó jogdíjbevételi lehetőségeit". Mint ismeretes, az Arm chipjei szinte teljesen letarolják az okostelefon-ipart. Ezen túlmenően a cégnek 10 százalékos részesedése van a felhőalapú szolgáltatásokban is, hiszen az Arm-alapú chipeket a hálózatépítésben, valamint a szerverek központi processzoraiban is használják. Az Arm arra számít, hogy a chippiac 2026-ig évente 8,2% -kal fog növekedni.

A mesterséges intelligencia óriási továbblépési lehetőséget kínálhat a vállalkozásnak. Ám a kihívás is nagy, hiszen itt az Nvidia a legnagyobb szereplő, azt kell legyőzni. Igaz, a térhódítás már megkezdődött, ugyanis az Nvidia is kínál már Arm-alapú processzort az egyik „szuperchip"-ajánlatának részeként, amely egy MI-chipet kombinál egy hagyományos központi processzorral. Ugyanakkor az a tény, hogy az Armnek alig van bevétele a mesterséges intelligenciában érintett félvezetőkből, elgondolkodtatja a befektetők egy részét.

Jogosan, hiszen egy olyan iparágról van szó, amely előtt óriási jövő áll! (Felvetődik bennük a kérdés, hogy az Arm valóban ki tudja-e szolgálni ezt a szektort is akkora mértékben, amennyire a jövendőbeli befektetők szeretnék, még akkor is, ha a cég a tőzsdére lépésből szerzett bevételét kifejezetten a mesterségesintelligencia-projektjeinek fejlesztésére költené?)

3. ábra Morello program alaplap Forrás: Arm Community

Kérdéseket vet fel az is, hogy a cég árbevételének majdnem egynegyede Kínából származott a legutóbbi pénzügyi évben. Az amerikai és a brit kormány által bevezetett exportellenőrzések és a kínai gazdaság általános visszaesése miatt ugyanis csökkenő jogdíjbevételre, valamint a Kínából származó csökkenő licencbevételre lehet számítani a közeljövőben.

A befektetők egy része számára az sem pozitívum, hogy amíg legalább 70 százalékos tulajdona van a cégben a fő tulajdonos SoftBanknak, addig a nyolc igazgató közül hetet ő választhat meg, Vagyis a befektetők csak minimális irányítási jogokat kaphatnak még egy darabig. Ha ezen lélekben túl tudnak lépni, úgy biztosíthatják, hogy a számukra nélkülözhetetlen partner nem kerül valamelyik közvetlen vetélytársuk birtokába. Márpedig ez fontosabb lehet egy techóriás számára, mintsem annak mérlegelése, hogy mekkora befolyásra tehetnek szert a cég irányításában.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény