FőoldalÜzlet11,6 milliárd dollárt ad az USA három amerikai chipgyár beindításáért
2024. április 15., hétfő ::

11,6 milliárd dollárt ad az USA három amerikai chipgyár beindításáért

Arizonában kell felhúznia az új egységeket a TSMC-nek.

A Bloomberg híradása szerint a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. 6,6 milliárd USD támogatást és 5 milliárd USD hitelt kaphat az amerikai kormánytól. Cserébe három gyárat kellene felhúznia Arizona államban.

Az április első hetében bejelentett előzetes megállapodás Joe Biden stratégiájának része, mellyel a kritikus technológiák hazai gyártását pörgetné fel. A honosítási stratégiát Biden például azért szorgalmazza, mert a koronavírus miatt korábban emlékezetes módon megborultak az ellátási láncok. A TSMC támogatása az egyik legnagyobb tétel Biden 2022-es, az amerikai félvezetőipar fellendítését célzó Chips and Science Act nevű csomagjában. Ennek keretében 39 milliárd dollár közvetlen támogatást – valamint 75 milliárd dollár értékű kölcsönöket és garanciákat – különítettek el, hogy rábírják a chipgyártókat amerikai üzemek létesítésére, miután azok évtizedekig külföldre helyezték ki a termelést. Előzetes megállapodással részesült már ilyen támogatásban az Intel és a Samsung is.

Korábban csak két arizonai TSMC gyár felépítéséről volt szó (ezek a tervek szerint 2025-ben, illetve 2028-ban kezdenék meg a termelést), a harmadik üzem új elem, ez Phoenixben nyitna. Az itteni gyártás az új generációs, 2 nanométeres technológiára épül majd, és a tervek szerint a phoenixi üzem még az évtized vége előtt megkezdi működését. Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter szerint a 2 nanométeres chipek nélkülözhetetlenek a feltörekvő technológiák, köztük a mesterséges intelligencia, valamint a hadsereg számára. Két nanométeres chipeket a TSMC még Tajvanon sem gyárt, hazai pályán is csak 2025-ben tervezik a startot.

Forrás: www.bloomberg.com
Kép: www.tsmc.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény