FőoldalÜzletAz SK Hynix MI-chip gyárat épít az USA-ban
2024. április 09., kedd ::

Az SK Hynix MI-chip gyárat épít az USA-ban

A Nikkei híradása szerint a dél-koreai SK Hynix 3,9 Mrd USD-t fog költeni az üzem építésére.

A világ második legnagyobb memóriachip-gyártója, az SK Hynix közölte, hogy a nagy sávszélességű memória, vagyis HBM chipek gyártását tervezi az Indiana állam béli West Lafayette város Purdue Research Park-jában felépítendő létesítményben. A vállalat közlése szerint a gyártás 2028 második felében kezdődik. Kwak Noh-Jung vezérigazgató szerint: „Izgatottan várjuk, hogy az iparágban elsőként építhetünk az Egyesült Államokban egy korszerű, fejlett MI-termékek csomagolására szolgáló létesítményt, amely hozzájárul az ellátási lánc rugalmasságának erősítéséhez és a helyi félvezető-ökoszisztéma fejlesztéséhez”.

Biden amerikai elnök a Kínával szembeni feszültségek közepette igyekszik növelni a hazai termelést az ország gazdasága és nemzetbiztonsága szempontjából egyaránt kritikus ágazatban. Az Egyesült Államok 2022-ben fogadta el a „CHIPS and Science” törvényt, amely közel 53 milliárd dollárt különített el a hazai chipellátási lánc újjáépítésére, valamint a kutatás-fejlesztésbe való beruházásra. Ebből 39 milliárd dollárt a félvezetőgyártás fellendítését célzó kezdeményezésekre szánnak. Ehhez a vonalhoz csatlakoznak az ázsiai chipgyártók, amikor növelik beruházásaikat az Egyesült Államokban. Így például a szintén dél-koreai Samsung Electronics 17 milliárd dolláros beruházással új chipgyártó foundry üzemet épít a texasi Taylorban, míg a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. 40 milliárd dollárt fordít két chipgyártó foundry üzem létrehozására az arizonai Phoenixben. A Samsung és a TSMC várhatóan kap támogatást a CHIPS-törvénynek köszönhetően.

Az SK Hynix piaci értéke idén eddig több mint negyedével ugrott meg, ami a mesterségesintelligencia-chipek iránti robbanásszerű keresletnek köszönhető. HBM-jei kritikus fontosságú összetevői az Nvidia grafikus feldolgozó egységeinek, amelyek a mesterséges intelligencia rendszereket képezik.

Forrás: asia.nikkei.com
Kép: news.skhynix.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény