FőoldalÜzletElőtérben a blockchain technológia
2017. augusztus 04., péntek ::

Előtérben a blockchain technológia

Becslések szerint 2025-re a teljes globális össztermék tíz százaléka blockchainben lesz tárolva

A blockchain technológia közvetlen tranzakciók lebonyolítását teszi lehetővé egy decentralizált, a felhasználók által ellenőrzött, közvetítők nélküli hálózaton. Eredetileg Satoshi Nakamoto, a bitcoin alapítója hozta létre a bitcoin tranzakciók könyveléséhez. A bitcoin digitális valuta gerinctechnológiája a következő években egyre inkább a pénzügyi szektor részévé válik, felgyorsítva a digitális átalakulást és egyben lehetőséget teremtve az új üzleti modellek létrehozására. A blockchain segít a vállalati hatékonyság növelésében, a transzparencia megteremtésében. Akkor is megoldást jelenthet, ha egy vállalat nagy mennyiségű adatot tárol papíron, vagy sok tranzakciót hajt végre. A Világgazdasági Fórum becslése szerint 2025-re a teljes globális össztermék tíz százaléka blockchainben lesz tárolva.

A Juniper Research idevágó felmérésében olyan cégeket kérdeztek meg, ahol legalább 20 ezer alkalmazott dolgozik. A kutatás szerint a vállalatok 57 százaléka vizsgálja a technológia bevezetését vagy már az adaptálásán dolgozik. A támogató cégek kétharmada pedig arra számít, hogy 2018 végéig integrálja a blockchain technológiát.

„Az nyilvánvaló, hogy sokkal jobban értik a technológiát ezeknél a vállalatoknál, mint 12 hónappal ezelőtt” – fogalmaz a Juniper. „Ennek van belső és külső oka. Egyrészt felgyorsultak a belső kutatás-fejlesztések, másrészt a külsős partnerekkel való közös munka során ráébredtek a technológia számos alkalmazási területére.” A kutatási projektek számának emelkedésével a cégek már az iparági versenytársak felé néznek, és azt mérlegelik, lehet-e versenyelőnyűk abból, ha elsőként integrálják a blockchain technológiát. Idén júniusban igazi nagyágyúk is beszálltak a technológiába. A világ hét óriásbankja, a Deutsche Bank, a HSBC, a KBC, a Natixis, a Rabobank, a Societe Generale és az Unicredit megbízta az IBM-et, hogy dolgozzon ki számukra blockchain alapú nemzetközi kereskedési rendszert. Ez volt az első alkalom, hogy nagy pénzügyi vállalatok beemelték a blockchaint a mainstreambe.

A Juniper kutatása azonban a kockázatokra is rávilágít. Nem szabad csak ebben a technológiában keresni a jövőt, meg kell vizsgálni más alternatívákat is. Sok esetben a vállalati rendszer átalakítása blockchain nélkül is lehet működőképes, sőt az új technológia külső és belső zavarokhoz is vezethet. Sok esetben aggódnak a munkatársak, mert a cégek alábecsülték az átalakulás mértékét. Más aggodalmak szerint azon ügyfelek, akik nem bíznak a technológiában, el is fordulhatnak a cégtől.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény