FőoldalÜzletKétrétegű perovszkit kristály az olcsó napelem titka
2016. október 27., csütörtök ::

Kétrétegű perovszkit kristály az olcsó napelem titka

A perovszkitből készült legújabb napelem már majdnem olyan hatékony, mint a szilicium, azonban a gyártása jóval olcsóbb

Az elmúlt években óriási fejlődésen mentek keresztül a napelemek. Például a német Insolight fejlesztői 34 százalékos hatásfokot értek el, is. Nem csoda, hogy évente 5-12 százalékkal csökken a napelemek ára. A perovszkites napelemek már jóval előrébb vannak egy szimpla tervnél. Kereskedelmi forgalmuk jelentős mértékben csökkentheti az otthoni napelemes beruházások költségét is.

A perovszkit képlete CaTiO3. Ez az ásvány a névadója a XIIA2+ VIB4+ X2–3 általános képlettel leírható szerkezetű ásványok ma már több mint 400 tagot számláló csoportjának. Henry Snaith, az Oxfordi Egyetem professzora régóta kísérletezik a perovszkitből készülő napelemekkel. Ezek különlegessége, hogy nagyjából ötödakkora költségből kihozható gyártást tesznek lehetővé. Az ezzel folytatott kísérletek az utóbbi években egyre ígéretesebbek voltak: hét éve, az első ilyen napelem bemutatásakor még csak 3,8 százalékos volt annak hatékonysága, négy éve azonban már 10 százaléknál tartott. Most pedig Snaith és csapata 20,3 százalékra tornászta fel a mutatót. Sőt 2015 elején Snaith bejelentette, hogy egy perovszkitszilícium kombinációjú napelemmel 25,2 %-ot sikerült elérnie. Mindez azt jelenti, hogy konstrukciója alig marad el a hagyományos napelemek hatékonyságától, az előállítása azonban jóval kevesebbe kerül.

Az IFL Science beszámolója szerint Snaith ötlete abban áll, hogy két különböző réteg perovszkitot használ, hogy a napelembe érkező fény minél szélesebb spektrumát hasznosítani tudja. A felső réteggel a kék fényt alakítja elektromos árammá, az alsóval pedig még az infravöröshöz közel eső spektrumot is képes hasznosítani. Ez azért is nagy előrelépés, mert az alacsonyabb fémhullámhossz csak nemrég vált hasznosíthatóvá, ami ón, ólom, cézium, jód illetve egyes szerves anyagok felhasználásával sikerült.

Korábban e témában

http://www.elektro-net.hu/rendszerintegrator/6183-perovszkit-alapu-napelemek-lathataron

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény