FőoldalÜzletTisztulhat a magyar klaszterek világa
2016. augusztus 19., péntek ::

Tisztulhat a magyar klaszterek világa

A felhívás szerint legfeljebb 25-30 pályázatot fognak támogatni a több mint 200 klaszterből, így csak ezen tömörülések és tagvállalataik juthatnak majd plusz pontokhoz bizonyos későbbi uniós pályázatokon

Akkreditációs klaszter cím odaítélésére hirdetett meg pályázatot az NGM gazdaságfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkársága, amely pályázat a szigorú szabályrendszer miatt nagy tisztulást hozhat a klaszterek világában. A Széchenyi 2020 keretében megjelent, AK-2016 kódszámú, [itt elérhető] felhívás célja az, hogy az elmúlt időszakban létrejött több mint 200 klaszter kezdeményezésből kiválassza azokat a hálózati együttműködéseket, amelyek magas innovációs és export tevékenységükkel, illetve az együttműködésben rejlő hatékonyságukkal képesek legyenek jelentős fejlesztési projektek megvalósítására, valamint régiós viszonylatban is kiemelkedő tevékenység elérésére.

A szöveg hangsúlyozza, hogy az Akkreditált Klaszter cím odaítélésekor a klaszterek nem részesülnek közvetlen pénzügyi támogatásban. Ettől függetlenül is érdemes azonban pályázniuk, mert az akkreditációs cím megítélése esetén a klasztertagok a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében meghirdetett felhívásokra benyújtott támogatási kérelmük értékelésekor a felhívásokban megszabott feltételek teljesülése esetén előnyökben részesülhetnek.

A támogatási kérelmek benyújtása 2016. október 15-től lehetséges és a pályázat szakaszos elbírálású, azaz az egyes értékelési határnapokig beérkező pályázatokat (első szakasz idén év végéig tart) együtt bírálják el.

Az elmúlt másfél évben összességében 40 milliárd forintot is meghaladó támogatást kapott több száz magyarországi klaszter, de az egymást követő programokban nem volt átfogó koncepció, és a klaszterek tevékenységének, eredményeinek áttekintése, nyomon követése meglehetően nehézkes (a legtöbbjüknek még internetes honlapja sem volt). Emiatt szükség volt a tisztulásra, ezt a célt is szolgálta az akkreditáció bevezetése 2010-től. A tavaly decemberi állapot szerint egyébként 32 akkreditált klaszter volt Magyarországon, 48%-uk nem rendelkezett honlappal, vagy nem töltött fel saját híreket, eseményeket az elmúlt egy évben.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény