FőoldalÜzletEgyre jobbak az SSD-árak
2015. december 15., kedd ::

Egyre jobbak az SSD-árak

Jövőre már a laptopok feléből kiszoríthatják a HDD-ket az egyre olcsóbb SSD-k

Pár éve még komoly kiadásokat jelentett, ha a hagyományos merevlemez (HDD) helyett félvezető alapú (SSD) megoldást akartunk a gépünkbe, de az árak olyan ütemben esnek, hogy a választás egyre könnyebb.

A DRAMeXchange piackutató cég előrejelzése szerint az átlagos SSD-árak a 2015-ös gigabájtonkénti 0,39 dollárról 2016-ban 0,24 dollárra csökkennek, 2017-ben pedig meg sem állnak 0,17 dollárig. A HDD-k ára viszont az elkövetkező években nem mozdul a 0,06 dollár/gigabájt szintről. Mindez azt jelenti, hogy egy 256 GiB-os SSD-ért ugyanannyit kell majd fizetnünk, mint egy 1 TiB-os merevlemezért, és 2017-ben mindössze 44 dollár lesz az 512 GiB-os és 256 GiB-os SSD-k közti árkülönbség - ma ugyanennyi többletért a PC-gyártók száz dollárt kérnek.

A hatalmas áresés a gyártók éles technológia versenyének köszönhető. Augusztusban a Samsung kijött az első 16 TiB-os SSD-fel, és a csúcsmeghajtóban alkalmazott 3D NAND technológia a kisebb SSD-k árát is lenyomta. A SanDisk és a Toshiba, valamint az Intel és a Microt szintén 3D NAND flash lapkákon dolgozik.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény