FőoldalÜzletA ZTE-nek is saját alkalmazásprocesszor kell
2015. december 03., csütörtök ::

A ZTE-nek is saját alkalmazásprocesszor kell

A MediaTek és a Qualcomm nem örül a hírnek

A kínai állam ipari befektetési alapja 2,4 milliárd jüanos, átszámítva 73,8 millió dolláros tőkeinjekciót nyújtott a ZTE-nek. A támogatás a telekommunikációs gyártó alkalmazásprocesszor fejlesztésének felgyorsítására hivatott. A rendszerchipek elsősorban a kínai gyártó sajátmárkás termékeibe kerülhetnek majd bele. A konkurens Huawei már évek óta fejleszt alkalmazásprocesszorokat HiSilicon nevű divíziójának segítségével, melyek okostelefonjaikban, valamint táblagépeikben landolnak. A kínai mobilpiacon jelenleg vezető vállalat ezzel saját igényeinek megfelelő processzorokat készíthet, illetve nincs ráutalva külső beszállítóra.

A hírek szerint a ZTE mellett a Xiaomi és a Lenovo is saját rendszerchipeken dolgozik. Előbbi cég a szintén kínai Leadcore Technology közreműködésével készítheti el igényeikhez szabott alkalmazásprocesszorait, amelyekre épülő termékek már jövőre piacra kerülhetnek. A Lenovo terveiről egyelőre nem sokat tudni, ugyanakkor megbízhatónak titulált források szerint ez a vállalat is komolyan fontolgatja az alkalmazásprocesszor fejlesztést. Ezzel az említett cégek csatlakozhatnak az Allwinner, HiSilicon, Rockchip és Spreadtrum SoC tervező kínai négyeshez.

Mindez olyan cégek számára lehet leginkább fájó, mint a MediaTek vagy a Qualcomm, amelyek fő bevételi forrását az alkalmazásprocesszorok jelentik. A saját fejlesztésű rendszerchipek még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a gyártók teljesen mellőznék termékeikhez a külső beszállítók chipjeit, ugyanakkor a felvevőpiac kétségkívül tovább zsugorodik. A Qualcomm egyre romló piaci eladásai is erre az okra vezethetők vissza.

A témában:
http://www.elektro-net.hu/uzlet/6790-kina-atrendezne-chipgyarto-piacot
http://www.elektro-net.hu/konstruktor/6772-kinai-fd-soi-tervek-bizonytalan-kifutassal

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény