FőoldalÜzletKarcsúsítaná az LCD panelgyártó üzletágát a Sharp?
2015. április 10., péntek ::

Karcsúsítaná az LCD panelgyártó üzletágát a Sharp?

Az európai TV és AV üzletág eladása után újabb divízió átalakítását tervezi a japán cég. A Sharp képviselői hangsúlyozzák: döntés egyelőre nincs

Meglehetősen szomorú hírek érkeztek a Sharpról az elmúlt üzleti évben. Mára úgy látszik, a japán óriáson csak egy alapos struktúraváltás tud segíteni. Az elszenvedett újabb veszteségek miatt eladásra kerülhet a Sharp kis- és közepes LCD-kijelzőt gyártó részlege, ami elsősorban a tabletek és telefonok piacára termel. Mindez annak dacára történhet, hogy az ilyen méretű panelekre egyre nagyobb az igény, ugyanakkor a Sharp képtelen lépést tartani az olyan szereplőkkel, mint az LG Display, Samsung, vagy éppen a Japan Display – ez utóbbi például igen jelentős konkurencia az olcsó belpiacos mobilok szegmensében.

Az átstrukturálási tervek között számos opció szerepel, a létszámcsökkentéstől kezdve a kiadások csökkentésén és a mentőcsomagon át a tőkeinjekcióig és a divízió eladásáig. A pénzügyi mentőcsomag érkezhetne a vállalat banki hitelezőin, a Mitsubishi UFJ Financial Group Inc részeként működő Mizuho Banktól és Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ-től. Erre azonban elég kicsi esély, miután a pletykák szerint az említett hitelezők inkább kilépni készülnek a veszteséges Sharp finanszírozása mögül, amennyiben nem sikerül a helyzetet stabilizálni a kiadáscsökkentő lépésekkel.

Hogy ez ne történhessen meg, előfordulhat, hogy japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztériumhoz folyamodnak tőkeinjekcióért. Erre ugyan van esély, de kérdés, hogy ezért milyen árat kéne később fizetni, hiszen a minisztérium egy szervezete pénzelte a már említett, számos nagy japán gyártó (Sony, Hitachi, Toshiba) LCD divízióit magába tömörítő Japan Display létrejöttét, amelyben végső soron 35%-os részesedése lett az államnak. A Sharpnak a Japan Display 2011-es megalakításakor megvolt a lehetősége, hogy csatlakozzon a vegyesvállalathoz, de ezt akkor elutasították. A kérdés tehát az, hogy tőkeinjekcióért cserébe a Sharpnak meg kellene-e válnia, illetve hajlandó lenne-e a megválni az említett divíziótól, csatlakozva ezzel a Japan Displayhez.

Harmadik lehetőségként még ott lebeg az együttműködéssel, sőt befektetési hajlandósággal kecsegtető tajvani Foxconn is, ugyanis a vállalatot érdekelnék a Sharp kis- és közepes LCD kijelzői, de egyelőre hiába kopogtattak a japánok ajtaján.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény