FőoldalÜzletÚjra feltalálták a Genurát?
2015. március 12., csütörtök ::

Újra feltalálták a Genurát?

Egy amerikai startup cég indukciót használna az új világítóeszközeiben. Fejlesztőjét a világítási ipar Teslájának titulálja a sajtó, pedig hasonló megoldással korábban Nagykanizsán is találkozhattunk

A „Finally" (végre) névre hallgató fényforrás prototípusát egy Boston melletti műhelyben fejlesztették ki. A találmány 19 millió dollárnyi befektetést vonzott eddig. A 30 éves John Goscha által vezetett startup, a Finally Light Bulb Company 9,99 dollárért készül piacra dobni az újdonságot, ami így versenyképes lesz az olcsó LED-es fényforrásokkal is. Incandenscens (izzószálas) helyett acandescens világításként harangozták be az új terméket, melyre 15.000 óra üzemidőt vállalnak.

Feltételezhető, hogy nem véletlenül kapcsolódott be a projektbe Victor Roberts, a GE egykori mérnöke – hiszen indukciós működő fényforrást, a Genurát már évekkel ezelőtt fejlesztettek és gyártottak a GE nagykanizsai gyárában. Akkortájt a Philips is gyártott hasonló elven működő fényforrást, azonban ők az elektronikát külön egységben helyezték el, míg a magyar lámpa, úttörő módon a lámpatestben tartalmazta azt. A Finally a képek alapján kisebb méretűnek látszik, ami elsősorban a felhasználható alkatrészek kisebbé válásának tudható be. Maga Goscha is átszerződtetett néhány szakembert a Philipstől valamint az Osramtól, akik tudását felhasználva sikerült a kívánt méretre csökkenteni az eszközt. Az eredmény: egy gázzal töltött lámpaburában elhelyezkedő 7,62 centiméteres antenna, amely elektromágneses mezőt hoz létre az égőn belül. A burán belül minimális mennyiségű higany található, amely a mező hatására ultraibolya fényt bocsát ki, ami az üveget belülről fedő speciális fénypor bevonattal érintkezve látható fénnyé válik. Fejlesztőik szerint a higanytartalom nem folyékony, hanem szilárd formában van a lámpában, ezért a környezetre kevéssé veszélyes még akkor is, ha a szeméttelepre kerül.

A sajtóban 2014-ben számos cikk harangozta be az újítást, a CNBC, a Slate, a Forbes és a Bloomberg is foglalkozott John Goscha újdonságával. Azóta azonban nem születtek új tudósítások a témában, a termék pedig mind a mai napig nem került piacra. Azonban állítólag a fényforrást Indiában gyártják és az amerikai piacon való árusítására nagyjából az összes engedélyt megszerezték.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény