FőoldalÜzletElektronikai cégek a 2013. évi TOP500-ban
2014. december 08., hétfő ::

Elektronikai cégek a 2013. évi TOP500-ban

14-8-sipos-00Már hagyomány, hogy az ELEKTRONET hasábjain a gazdasági sajtóban megjelent információk alapján, azokat összevetve, röviden áttekintjük a magyarországi elektronikai cégek legnagyobbjainak előző évi gazdálkodását. Így került sor most a 2013. évre

A fellendülés már tavaly elkezdődött?

A TOP500-ban bemutatott vállalkozásokra általában elmondható, hogy folyó áron mért árbevételük tavaly 4%-kal nőtt. Ha azonban figyelembe vesszük a különböző ár­emelkedések hatásait is (vásárolt anyagok, alkatrészek, szolgáltatások), az derül ki, hogy reálértékben a hozzáadott érték csak 1,7%-kal bővült. Figyelemre méltó az is, hogy az 500 cég által produkált 1700 milliárd forintnyi árbevétel-növekedésből 1000-et az első 6 cég hozott össze. A nyereségességet tekintve is hasonlóan vegyes a kép: mindössze 2,4%-kal javult a nyereségtömegük egy év alatt.

A táblázatban kizárólag azokat a vállalkozásokat szerepeltetjük, amelyek „elektronikai" besorolást kaptak (ezen szakmakultúra pontos neve a KSH-nál: Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása). Nem vettük be tehát azon cégeket, amelyek bár elektronikai cikkeket gyártanak, ám ezt pl. járműipari alkatrészgyártás címén folytatják (ilyenek például a Bosch Elektronikai Kft., Harman/Becker stb.). A 77 Elektronika a műszeriparhoz tartozónak vallja magát. Egy picike kivételt tettünk csak: a GE, a Siemens és az Ericsson adatait — gépgyártási/vagyonkezelői, ill. műszaki nagykereskedelmi besorolásuk dacára — mégis közöljük. Ezzel a három cég tekintélyes elektronikai múltja előtt tisztelgünk. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a jelentős K+F-et felmutató Nokia Solutions and Networks statisztikailag szintén a műszaki nagykereskedelemhez tartozik.

A táblázat adatait (értelemszerűen) milliárd forintban, százalékban, ill. főben adjuk meg, és a kerekítés szabályait alkalmazzuk. A vállalati „hozzáadott érték" kiszámításakor az eredeti táblázat készítői az értékesítés árbevételéből levonták a vásárolt anyagok, szolgáltatások stb. árát, és a különbséget nevezték el így.

14-8-sipos-1

A legnagyobb vesztes

Bár mi most az elektronikai iparra fókuszálunk, azért érdemes elmondani pár szót az örök rivális járműiparról. Ez az ágazat volt a múlt év győztese: a teljes lista forgalomnövekményének felét itt produkálták, sőt a vizsgált vállalati körben elért nyereségtömeg 11,2%-a is itt jött létre. Ez egy év alatt 39%-os bővülést jelent! A legnagyobb vesztes pedig a második legnagyobb feldolgozóipari ágazat, az elektronikai lett. Bár az adózott eredmény a szakmakultúrában 24%-kal nőtt, azonban a nyereségtömegnek csak 3,1%-át produkálta. (A két ágazat alapadatainak az elmúlt 10 évben történt alakulásáról a következő számban közlünk összehasonlító elemzést.)

A fenti három „kivétel" nélkül számolva az iparág 23 vállalkozása a TOP500 árbevételi eredményeiből mindössze 6,5%-os mértékben részesedett. Ez volumenét tekintve 9%-kal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Az export részaránya 86% volt, ami volumenében 12%-os visszaesést takar — pedig az ágazatról mindig azt mondtuk, hogy alapvetően külpiacra termel. Az 500 legnyereségesebb cég közül pedig már csak 18 tartozik ide. A gyenge adatok a dolgozók számának változásában is tükröződnek: a legnagyobb mértékben létszámot bővítő cégek közül csak 3 került ki a szakmából, és azok is csak 138—260 főt jelentettek.

Már tavaly is szó esett a komáromi Nokia adatairól. 2009-ben a cég még a toplista második helyén állt, tavaly már csak a 16. volt — ami azért még mindig elfogadható pozíció. Ezzel szemben a táblázatba bevont 500 cég közül a harmadik legnagyobb árbevétel-visszaesést (mintegy 80 Mrd Ft) érte el tavaly, a 2014-es táblázatban pedig már benne sem lesz. Ha a Nokiát kivesszük a fenti 23 cégből, akkor azt tapasztaljuk, hogy az iparág árbevételének visszaesése nem 9, hanem csak 6% volt... Érdekes, hogy mindezek dacára az adózott nyereségüket illetően a 241. helyet el tudták érni.

Sajnálatos módon a jászfényszarui és a gödi Samsung-gyárak együttesen ugyanekkora mínuszt hoztak össze. Mint ismeretes, a Samsung SDI végelszámolás alá került, tehát vele sem találkozunk többet. Sajnos, két másik, jelentős árbevételű cég — a Flextronics és a PCE Paragon — is jókora visszaeséssel zárta 2013-at. A Flextronics ugyanakkor egy másik területen is „élenjáró": tavaly pár fő híján 2000-rel csökkent a dolgozói száma, ami a legnagyobb a vizsgált vállalati körben.

A 100 milliárdnál nagyobb árbevételű vállalkozások közül egyedül a Videoton Holdingot említhetjük jó példaként. Nekik mind árbevétel, export, mind létszám tekintetében sikerült jelentősen túlszárnyalni az egy évvel korábbi eredményeket. A jövő egyik nagy reménysége, a Kormány „keleti nyitásának" egyik első fecskéje, a Huawei 16%-kal bővítette árbevételét, azonban annak volumene csak 31 Mrd Ft volt, ami a 274. helyhez volt elegendő. Ám a nyereségtömegét illetően a 253. lett.

Ami a GE-t illeti, pár szót érdemes az ő 7%-os (99 Mrd Ft) bővülésének szentelni. A cég forgalmának ma már kevesebb, mint 10%-a ered a régi Tungsram-profilból. Ugyanakkor ők látják el a világ különböző részein előállított erőművi berendezések értékesítését. Egyes információk szerint ezen, általuk értékesített gépek beszerzési ára háromszor annyi, mint a magyarországi üzemekben felhasznált anyagok stb. ára.
A legnagyobb árbevételűek között nem szerepel a nyereséget illetően a 281. helyet elért ARH Zrt., amely vállalkozás képfeldolgozáson alapuló, biztonság- és közlekedéstechnikai informatikai eszközöket fejleszt és gyárt, illetve a szenzortechnika területén világviszonylatban vezető Balluff (395. hely).

Esetleg majd a 2014. évi számok...

Összefoglalva a fentieket, elmondhatjuk, hogy a 2013-as év eléggé szerencsétlenül alakult, talán nem is érdemes rá több szót vesztegetni. És csak reménykedhetünk, hogy a 2014-es jobban fog sikerülni!

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény