FőoldalÜzletMEMS kijelzős tabletet ígér 2015-re a Sharp
2014. október 18., szombat ::

MEMS kijelzős tabletet ígér 2015-re a Sharp

A konzumer termékben most először megjelenő kijelzőtechnológia az LCD-nél lényegesen szebb színeket és jóval alacsonyabb fogyasztást ígér

Az LCD-kijelzők leváltására pályázik a Sharp, hiszen a kijelző gyakran minden más alkatrésznél több energiát fogyaszt. A vállalat azt ígéri, már 2015-ben piacra dobja az első MEMS panellel felszerelt termékeit. A gyártó a Qualcomm leányvállalataként működő Pixtronixszal közösen dolgozik a paneleken.

A MEMS kijelzők működési elve teljesen eltér a jól ismert LCD-ktől: ahelyett, hogy a fehér háttérvilágítás elé helyeznék a zöld, kék és piros színekre felbontott pixeleket, amelyek előtt a folyadékkristályok áram hatására blokkolják vagy éppen átengedik az adott színű fényt, itt egyáltalán nincsenek színes szubpixelek. Az ilyen panelekben a háttérvilágítás adja színeket, folyamatosan vibrálva váltogat a zöld, piros és kék fény között, az egyes pixeleket pedig parányi, elektromechanikus "spaletták" alkotják, amelyek a háttérfény vibrálásával szinkronban, akár 100 mikroszekundum alatt kinyílva és bezáródva, mindig az adott képponthoz szükséges színt engedik csak át. Ennek köszönhetően a MEMS kijelzők sokkal gazdagabb színeket produkálnak.

Akira Imai, a gyártó készülékfejlesztési részlegének vezetője szerint míg az LCD panelek jellemzően az NTSC szabványhoz meghatározott színskála 90 százalékát tudják megjeleníteni, a MEMS-nél ez az érték 110 százalék környékén mozog. Az ilyen képernyőknek továbbá a fogyasztása is kisebb, ráadásul a szélsőséges hideggel is jobban megbirkóznak: egészen -30 Celsius fokig éles képet adnak. A panelek ennek megfelelően kitűnő szolgálatot teljesíthetnek mobil eszközökben - első megjelenésük is ilyen készülékben várható.

A gyártó már tavaly bemutatott egy MEMS technológiát alkalmazó működő prototípust. A Qualcommal közös fejlesztést 120 millió dolláros befektetésből valósították meg. A két részben befektetett összeghez a Qualcomm MEMS fejlesztések területén szerzett tapasztalata is társult, amelyet többek között a Mirasol kijelzők kifejlesztése során szerzett, melyeket már okosórákban is láthatunk. Maga a Sharp is kiterjedt ismeretekkel rendelkezik a kijelzőgyártás területén, a bemutatott MEMS panelek is részben a japán vállalat IGZO technológiájára épülnek.

Korábban

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény