FőoldalÜzletVegyes képet mutat az adattárolók piaca a második negyedévben
2014. szeptember 19., péntek ::

Vegyes képet mutat az adattárolók piaca a második negyedévben

Élen az EMC, éledezik a HP, nagyot bukott a Hitachi. A külső tárolók piaca csökkent, a belsőéké nőtt; a kettő éppen kompenzálja egymást

Az International Data Corporation (IDC) piackutató nyilvánosságra hozta a tárolópiac második negyedévéről szóló adatait. Ezek szerint a második negyedévben folytatódott a csúcskategória visszaesése (az első negyedévben a tárolóeladások dollárban számolva 5,2 százalékkal estek éves összehasonlításban, elsősorban a csúcskategóriás szegmens zsugorodása miatt), de ehhez a tendenciához már a középkategóriás tárolók is csatlakoztak. A piackutató cég által nemrég publikált adatok alapján Az eredmény: a külső lemezes tárolók 5,87 milliárd dolláros forgalma 1,4 százalékkal maradt el 2013 második negyedévétől.

Ugyanakkor jelentős tételt tesznek ki a belső tárolók, ezeket is számba véve a teljes forgalom 7,8 milliárd dollár volt, ami enyhe, 0,3 százalékos emelkedést jelent. Ezeket az eladásokat elsősorban ázsiai és további fejlődő régiók mozgatják az IDC szerint. A leszállított tárolókapacitás 11,5 exabájt volt, ami közel 24 százalékos éves bővülést jelent, azonban messze elmarad a korábbi évek növekedési ütemétől.

A high-end tárolók forgalma sorozatban negyedik negyedéve csökkent. Ennek oka abban áll, hogy az ügyfelek szívesen lemondanak a 99,9...%-os rendelkezésre állást és csúcsteljesítményt biztosító modellekről, mivel a midrange kategóriában ma már hasonló megbízhatóságot kapnak. Az igazán nagy terhelésű feladatokra pedig flash memóriás eszközöket vetnek be, amelyek ára ugyan még mindig magas, de olcsóbb, mint egy high-end tárolóé.

  • Bár a külső tárolók piacát továbbra is az EMC vezeti, a vállalat azonban 5,2 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. Ez minden bizonnyal összefügg azzal, hogy a cég júliusban frissítette csúcskategóriás tárolóit, a vevők pedig feltehetően az új modellekre vártak, így nem bonyolítottak nagy vásárlásokat. Mindezek dacára az EMC még így is a teljes piac több mint 30 százalékát tartja kézben.
  • A második helyen gyakorlatilag holtverseny alakult ki: a NetApp és az IBM részesedése között 1 százaléknál kisebb az eltérés. A NetApp 3 százalékos, az IBM pedig 4,7 százalékos visszaesést szenvedett el tárolópiaci bevételben a negyedév során.
  • A nagy gyártók közül növekedni csak a negyedik helyen álló HP tudott, azonban mindössze 0,4 százalékkal.
  • Az ötödik helyen szintén holtverseny alakult ki: a Dell és a Hitachi áll 1 százalékon belül. A Dell a HP-hoz hasonlóan akvizíciókkal épített ki kurrens tárolókínálatot és az utóbbi időben a Compellent-, illetve EqualLogic-eredetű megoldásokkal a legnagyobb gyártók közé verekedte be magát, így már az is belefért a cégnek, hogy ne hosszabbítsa meg az EMC-vel korábban kötött viszonteladói megállapodását. A nagy gyártók közül a negyedév legnagyobb vesztese a Hitachi, amelynek eladásai 10 százalék felett estek vissza. A cég áprilisban mutatta be új csúcsmodelljét, a VSP G1000-et (amelyet a HP XP7 néven vett fel a kínálatába), ennek részeként pedig egy új operációs rendszerrel is előrukkolt, amely a jövőbeli midrange portfólió alapja is lehet, funkcionalitásban még közelebb hozva egymáshoz a high-endet és a középkategóriát.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény