FőoldalÜzletIngyen szabadulhatunk meg a megunt elektromos eszközeinktől
2014. augusztus 11., hétfő ::

Ingyen szabadulhatunk meg a megunt elektromos eszközeinktől

A 197/2014 (VIII.1) sz. Kormányrendelet szerint nem csak ingyen köteles visszavenni a használt elektromos és elektronikus berendezéseket a gyártó és a forgalmazó, hanem ha a vásárlónak házhoz szállítják az újat, akkor szintén ingyen kell a régi berendezést elszállítani tőle

A rendelet megemeli az értékesített termékhez képesti begyűjtési arányt is. A számítógépeknél, mobiltelefonoknál és a távközlési berendezéseknél ez az arány 37-ről 45 százalékra emelkedik.

A néhány előírás kivételével augusztus 9-én hatályba lépő rendelet érinti az informatikai eszközök és mobiltelefonok gyártóit és forgalmazóit is. Bár a szabályozás a gyártó visszavételi kötelezettségéről szól, de beleérti a kereskedőket is. A gyártó ráadásul nem teheti meg azt, hogy csak a saját gyártmányú eszközöket veszi vissza, hanem köteles átvenni a sajáttal azonos funkciójú, de más gyártmányú berendezéseket is.

A gyártóknak és a kereskedőknek emellett még egy teherrel kell számolniuk: vagyoni biztosítékot kell letenniük az általuk fogalmazott eszközök mennyiségének arányában. A vagyoni biztosítékkal a kormánynak az a célja, hogy az érintett cégeket rászorítsák a visszagyűjtésre. Amennyiben az illetékes hatóság igazolja, hogy eleget tettek ennek a kötelezettségüknek, a biztosíték felszabadul. A biztosíték összege az adott évben – várhatóan – forgalmazott elektromos és elektronikus eszközök súlya és a rendelethez mellékelt tarifa szorzata. Például számítógépeknél és mobil telefonoknál kilogrammonként 100 forint ez az összeg.

Az elektronikus hulladék exportálható is, ha Magyarországon nem lehet hasznosítani, de csak olyan országba, amelyben a magyarországihoz azonos módon vagy annál szigorúbban szabályozzák a hasznosítást.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény