FőoldalÜzletHivatalosan is vége az XP-korszaknak
2014. április 09., szerda ::

Hivatalosan is vége az XP-korszaknak

A Windows XP 2001 óta volt jelen a piacon. Az Office 2003 is megy a kukába

2014. április 8-án eljött a nap: nincs több biztonsági frissítés a Windows XP-re. Az évekig legnépszerűbb operációs rendszerként számon tartott XP képletesen nyugdíjba vonul. A Microsoft hivatalos oldalán figyelmezteti a felhasználókat, hogy akik továbbra is az XP-nek szavaznak bizalmat, és a jövőben is ezt használják majd, veszélynek teszik ki gépüket: sebezhetővé válnak mind a biztonsági kockázatokat, mind pedig a vírusokat illetően.

A The Next Web által március elején közzétett diagramon jól látszik, hogy a Windows 7 után a második legnépszerűbb verzió, de úgy tűnik, ez mégsem fontos. Pedig csak az közintézményeket, iskolákat tekintve sem elhanyagolható az XP elterjedtsége, vagy különféle vállalatoknál, ahol az XP kiszolgálja az igényeket, és egy új rendszer licensze viszont további költségekkel, esetleges hardverfrissítésekkel járna. A Microsoft hivatalos közleményében úgy fogalmazott, hogy eljött az idő számukra a hardver és szoftverpartnerekkel karöltve, hogy erőforrásaikat az újabb technológiák felé fordítsák, annak érdekében, hogy továbbra is nagyszerű élményeket nyújthassanak.

A vállalat maga is bevallja, hogy nagyon kevés régi számítógépen fut el a legújabb Windows 7 vagy a 8.1-es verzió, de mindenki ellenőrizheti, hogy az ő saját gépe mennyire felel meg a rendszerkövetelményeknek. Ha pedig ez nem vezet eredményre, a gyártó az új gép vásárlására ösztönöz. Könnyen megeshet, hogy ezzel a lépéssel több felhasználó dönt majd úgy, hogy inkább más gyártónál próbál szerencsét, hiszen mindez úgy is tudatosulhat sok ember számára, hogy a Microsoft cserbenhagyta őket. Sokan vannak, akik számára teljesen megfelelő egy régebbi számítógép is XP-vel a fedélzetén, illetve az idősek nagy részének az új felhasználói felület új ismeretek elsajátítását is igényelné, amit nem szívesen vállalnak be, hiszen örülnek, hogy ezt is meg tudták tanulni. Komplex kérdés ez a maga nemében, de nem csak az otthoni felhasználók esetében lesz zavaró az XP hiánya: gondoljunk csak az ATM automatákra, melyek frissítése még jó darabig eltart majd. Az ATM-ek esetén például felmerült annak a lehetősége is, hogy nem egy újabb Windows rendszerre váltanak, hanem a konkurens Linuxot választják majd, hiszen a Windows 7 update hardverfrissítéssel is járna.

A Windows XP az Office programcsomag 2003-as verzióját is magával rántja. A Microsoft elmondta, hogy ez a verzió szintén nem kap biztonsági frissítéseket a jövőben, pedig ezt is sokan használják még ma is. Már a 2007-es verzió is jóval átszabottabb, másfajta kezelőfelülettel rendelkezik, és sokak számára, akik ebben a verzióban tanulták meg használni a csomag egyes programjait, bizony nehéz lesz a váltás. Eddig többen meg sem tették, hiszen egy kompatibilitási csomag letöltésével a későbbi verzióban készült dokumentumokat is kezelhették.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény