FőoldalÜzletSzervergyártó proletárok, egyesüljetek!
2014. március 13., csütörtök ::

Szervergyártó proletárok, egyesüljetek!

A kínai szervergyári munkások sztrájkja az ottani viszonyok átalakulására is rávilágít

Mint arról az ELEKTRONET is tudósított, az IBM nemrégiben eladta a Lenovonak a szerver üzletágát. Az akció ellen kínai munkavállalók kezdtek el protestálni. A tiltakozási akció a helyi beszámolók szerint több mint ezer munkás részvételével folyik, akik egyrészt állásuk elvesztése miatt aggódnak, másrészt nem tetszik nekik az IBM által felajánlott „lelépési csomag". A több mint 1200 munkavállalót foglalkoztató létesítmény előtt protestálók „a dolgozók nem vagyontárgyak, nem rabszolgák és nem lehet eladni őket" szlogenekkel fejezték ki egyet nem értésüket a formálódó átvétellel kapcsolatban.

Mint ismeretes, ma már gyakorlatilag minden komoly elektronikai, műszaki cég rendelkezik Kínában valamilyen formában gyártókapacitással. A gombamód elszaporodó gyárak azonban felszívták a lakosság túlnépesedését születésszabályozással féken tartó kínai munkaerőt, így a munkavállalói-munkaadói erőviszonyokban is jelentős változás figyelhető meg. Ráadásul a közösségi média felületei és az okostelefonok még az ilyen tiltakozó akciók koordinálását is könnyebbé teszik, így végső soron az az eszköz erősíti a munkások érdekérvényesítő képességét, amit társaik szerelnek össze a szomszéd létesítményben.

Az IBM tájékoztatása szerint a dolgozók két lehetőség közül választhatnak: vagy március közepével megszüntetik a munkaviszonyukat, amiért kompenzációs csomagot kapnak, vagy automatikusan átkerülnek a Lenovo kötelékébe, hasonló, de semmiképpen sem rosszabb feltételekkel, mint ahogy eddig dolgoztak. A felvásárlói oldalt képviselő Lenovónál szintén megerősítették, hogy minden dolgozóra számítanak, akiknek munkakörülményei, juttatásai nem szenvednek kárt az átalakulás során. A jelenlegi helyzet megoldását viszont egyértelműen az IBM-re tolták: a Lenovo képviselője szerint amíg a felvásárlás hivatalosan nem zárul le, ez az amerikai cég kompetenciája és kötelessége.

Mindennek dacára úgy tűnik, hogy ezek a nyilatkozatok nem nyugtatták meg a kedélyeket és sokan továbbra is kitartanak a magasabb lelépési csomag követelése mellett, mások pedig jobb munkakörülményeket illetve világos terveket várnának az új tulajdonostól. A kínai demonstráció rávilágít arra is, milyen hatása van az ország munkaerőpiacának utóbbi időben tapasztalt átalakulásának.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény