FőoldalÜzletAz ELMŰ Energia Estje
2014. március 04., kedd ::

Az ELMŰ Energia Estje

Február 27-én Energia Est keretében rendezett előadást az ELMŰ a Váci úti Energia Pont bemutató termében. Szalai Sándor, a bemutatóterem vezetője bevezetőjében elmondta, hogy az energiatakarékosság egyre nagyobb szerepet tölt be életünkben, és ezúttal a villamos fűtéstechnika rejtelmeibe vezette be a hallgatóságot (akik nagyrészt a lakosság köréből jöttek el a bemutatóra)

A szakmai előadást Veres György, az Infratemp Kft. ügyvezetője tartotta: „Ismerje meg a korszerű infrafűtés technológiát" címmel. Mint ismeretes, az infravörös sugárzás a nap sugárzásához hasonló elven működik, nem a környező levegőt melegíti, hanem az élőlényekben, tárgyakban elnyelődik. A hagyományos konvekciós technikával összehasonlítva – amely során a fűtőtest a levegőt melegíti fel, és annak áramlása során (a meleg levegő könnyebb lévén felfelé áramlik) melegszik fel a környezet – az infra fűtés számtalan előnnyel rendelkezik. A fűtés elvét egy animációs prezentáció szemléltette.

Az infrapanel, egy sík felületű fűtőtest, ami teljes felületéről sugároz infrasugarakat. Ez a fajta fűtés, minden más alternatívánál kellemesebb hőérzetet biztosít, továbbá az elektromos fűtések közül garantáltan a leggazdaságosabb fűtési mód. Bizonyos területeken, a gázos rendszereket is érdemes kiváltani, hiszen a pontos szabályozásnak köszönhetően azonos, esetenként jobb üzemeltetési költségeket eredményezhet. A fűtőpanelek alap esetben a helyi fűtésszabályozásnak, valamint a technikai megoldásoknak köszönhetően energiatakarékos üzemmódot biztosítanak.

  • Az infrapanel, egy sugárzó elektromos fűtés, ami minden más fűtési alternatívánál jobb hőérzetet biztosít, ezáltal alacsonyabb hőmérsékleten lehet üzemeltetni,
  • Az infrapanel sokkal egyenletesebb meleget biztosít a fűtött helyiségben,
  • Az infrapanel nem foglal helyet, nem befolyásolja a bútorok elrendezését,
  • Az infrapanel ipari célra is alkalmazható, csarnokok fűtésére ideális megoldás.

Az INFRATEMP infrapanel egy elektromos fűtőtest olyan kialakítással, hogy a fűtő oldalán az energia áramlása maximális, ellenkező irányban pedig minimális. Ez, a működő oldalon elhelyezett kerámiaszemcsékkel, a passzív oldalon pedig a minőségi hőszigetelés segítségével érhető el. Az INFRATEMP infrapanel alakzata kielégíti a termékkel szemben támasztott esztétikai elvárásokat, elősegíti a rögzítést és biztosítja a termék hő és elektromos szigetelési tulajdonságait. Az INFRATEMP infrapanel téglalap, illetve négyzet alakú. A fűtendő helyiség mennyezetére szerelendő, a keret négy csavarral való rögzítésével. A villamoshálózatra stabilan beépített elosztókkal csatlakoztatható, világítótestek használatára alkalmas kapcsolóval működtethető. Az ITPPII INFRATEMP infrapanel család, amely keret nélkül került forgalomba, IP 54-es besorolású, por és cseppálló kivitel, amely alkalmazhatóságát tekintve lehet akár kültéri, uszodai, vagy szauna fűtőtest. Szerkezetileg javíthatatlan, mert amennyiben a működő oldalt nem éri mechanikus károsodás, élettartama korlátlan! Üzemelése alatt semmiféle felügyeletet nem igényel. Tekintettel az üzemeltetés egyszerűségére, a panelt 10 éven felüli személy már üzemeltetheti. Az INFRATEMP infrapanel annyira biztonságos, hogy működés alatt a fűtőfelülethez is hozzá lehet érni rövid időre, hőmérséklete 100 °C alatt van. A fűtés maximális hatásának elérésének érdekében fontos azokat úgy elhelyezni, hogy a személyek által leggyakrabban használt terület lehetőleg merőlegesen az infrapanel alatt legyen.
A valódi „zöld energia" a mennyezeten számos komfort előnnyel is rendelkezik:

  • Esztétikus megjelenésű, akár faházak esetében is,
  • Tisztán, gyorsan telepíthető,
  • Akár fokozatmentesen szabályozható,
  • Távműködtethető ICT hálózaton keresztül (GSM, internet),
  • Energiatakarékosan üzemeltethető,
  • Egészségre jótékony hatással van.

Az előadást követően Szalai Sándor ismertette a jelenlegi áramfogyasztási tarifákat, valamint a telepítés engedélyezésének menetét.
A jó hangulatú klubestről sok tapasztalattal távoztak a résztvevők.

Bővebben

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény