FőoldalÜzletÚjabb 220 új munkahely a szombathelyi Epcosnál
2014. február 19., szerda ::

Újabb 220 új munkahely a szombathelyi Epcosnál

Az EPCOS Kft. 3 milliárd forintos állam támogatással 10,5 milliárd forint értékű beruházást hajt végre, új autóipari termékek gyártását kezdi meg. A következő három évben fokozatosan 220-szal növeli dolgozói létszámát Szombathelyen - jelentették be a cég Csaba utcai telephelyén 2014. február 18-án tartott ünnepségen

Az új, 13 500 négyzetméter alapterületű csarnok építését lehetőség szerint már tavasszal megkezdik és idén decemberére be is fejezik. A tervek szerint új autóipari alkatrész családok gyártása fog itt folyni. Az első gépsorokat 2015 januárjában állítják majd be, ezért az új munkatársak - az első 30-40 ember - felvételét és betanítását már a következő hetekben megkezdik. A stratégiai terveik között szerepel, hogy szombathelyi telephelyet a TDK konszernen belül autóipari gyártó-és fejlesztőközponttá fejlesszék, ezért a következő 3-4 évben az előállított autóipari termékek részarányát 30 százalékról 55 százalékra szeretnék növelni a szombathelyi üzemben. Ezen túlmenően 15 százalékkal szeretnék növelni a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó létszámot is, ezért egyre szorosabb együttműködésre törekszenek kutatóintézetekkel és egyetemekkel.

Takács Balázs, az EPCOS Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: cégük évente 61,5 milliárd forintos árbevétel mellett 1700 embert foglalkoztat Szombathelyen ezt a létszámot kívánják három év alatt 220 munkavállalóval bővíteni, szakmunkásokra, mérnökökre és fejlesztő mérnökökre is szükségük lesz. Terveik szerint Szombathelyen olyan autóipari alkatrészeket gyártanak majd amelyek az autózás biztonságát és kényelmét szolgálják, így például a teljes kulcsnélküli nyitást és indítást, az automatikus parkolást a sávelhagyásra figyelmeztető valamint az alacsony sebességnél a ráfutást megelőző rendszereket és az elektronikus kormányszervó és automata sebességváltó vezérlést segítő rendszereket.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: egy olyan fejlesztés valósul meg, amivel mindenki jól jár, hiszen az EPCOS Kft. kiköltözteti gyáregységét Szombathely belvárosából, az így felszabaduló épületet az önkormányzat szociális célokra, bérlakásépítésre és iskolabővítésre használhatja. (A belvárosban lévő Szent László utcai telephely úgy kerül a város tulajdonába, hogy annak ellenértékét az önkormányzat a cég által befizetett iparűzési adóból írja majd jóvá, tehát közvetlen költségvetési ráfordítást ez a „csere" nem igényel.)

A politikus hangsúlyozta: a vasi megyeszékhelyen jelenleg 4,7 százalékos a munkanélküliségi ráta, a térség nagyvállalkozásai a következő években közvetlenül háromezer, közvetve pedig hatezer új munkahelyet kívánnak létrehozni, ami szavai szerint "Szombathelyen a teljes foglalkoztatás nagy álmát hozza karnyújtásnyi távolságba". Rámutatott: ma már a szombathelyi cégek vezetői inkább a képzett munkaerő felvételének nehézségeibe ütköznek, éppen ezért fordítanak nagy hangsúlyt a szakképzés fejlesztésére és a műszaki felsőoktatás, a gépészmérnökképzés mielőbbi beindítására. Hende Csaba szerint semmi akadálya nincs annak, hogy 2015 őszén a gépészmérnök képzés elinduljon Szombathelyen.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény