FőoldalÜzletAz IBM eladná a félvezető gyártását is?
2014. február 18., kedd ::

Az IBM eladná a félvezető gyártását is?

A Financial Times forrásai szerint az IBM a Goldman Sachs segítségével kutat a potenciális vásárlók után félvezetőgyártó részlege számára

Mint arról január végén honlapunkon beszámoltunk, a Lenovo 2,3 milliárd dollárért vette meg a vállalat alsó kategóriás x86-os szerverüzletét. Ettől a lényegesen különbözik a szóban forgó ügylet: az IBM a leginkább technológia-intenzív egységétől szabadulna meg. Ugyanakkor az FT beszámolójából az is kiderül, hogy a társaság nem feltétlenül gondolkodik az üzletág eladásában, miután a megfelelő partnerrel vegyesvállalatba is kiszervezné a tevékenységet. A kilátásba helyezett tranzakció értéke nem szerepel a Financial Times értesüléseiben – amelyekre az IBM illetékesei nem reagáltak.

Amennyiben létrejön a félvezetőgyártó részleg eladásáról vagy vegyesvállalatba szervezéséről szóló megállapodás, a lehetséges partnerek között a Global Foundries és a TSMC, esetleg a Samsung vagy az Intel kerülhet szóba. Ezek azok az iparági szereplők, amelyek finanszírozni tudják a legújabb generációs gyártóüzemek létesítésének és fejlesztésének sok milliárd dolláros költségét, amiről az IBM jelentős befektetései és csúcstechnológiája ellenére is lemondana. (A félvezetőgyártás élvonalában óriási befektetésekre van szükség, ahol a folyamatosan csökkenő megtérülés mellett állandó probléma a meglévő kapacitások kihasználása.)

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy az IBM szellemi tulajdonának jelentős része szorosan kapcsolódik a chipekhez. Az FT által megszólaltatott elemző szerint a cég a félvezetőgyártásra építve vált azzá az informatikai óriásvállalattá, amelynek ma ismerjük, a Power processzorok nélkül például a Watson projekt sem valósulhatott volna meg. Ennek alapján bárhogyan is alakul az üzletág sorsa, az IBM valamilyen módon mindenképpen biztosítani fogja magának a megfelelő gyártókapacitáshoz való hozzáférést és a fejlett alkalmazásokat futtató chipek ellátásának zavartalanságát, amelyeket a hírek szerint saját termékeihez továbbra is maga fejlesztene.

A társaság 2002-ben adta el HDD-üzletét a Hitachinak, majd 2004-ben a PC-gyártásban érdekelt IBM Personal Systems Group került a Lenovóhoz. A vállalat folyamatosan a tömegtermékek leépítésére és a nagyobb nyereségességet hozó szoftverekre és szolgáltatásokra koncentrál: nemrég felhőkapacitásainak 1,2 milliárd dolláros bővítését, összesen 15 új adatközpontot indítását jelentette be, másik egymilliárdot pedig a kognitív számítási technológiákba invesztál.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény