FőoldalÜzletKivonul a PC piacról, átszervezi tévégyártását a Sony
2014. február 10., hétfő ::

Kivonul a PC piacról, átszervezi tévégyártását a Sony

Mivel a PC-k gyakorlatilag semmilyen szinergiát nem mutatnak a Sony többi termékével, az üzletág fájdalommentesen eltávolítható a vállalat testéből. A tévés részleget még az idén önállósítja a Sony

A Sony PC-üzletágát korábbi spekulációkkal ellentétben nem a Lenovo, hanem várhatóan egy helyi befektetési csoport, a Japan Industrial Partners befektetési csoport veszi meg – már alá is írták a szándéknyilatkozatot. A japán elektronikai cég közleménye szerint a felek ezt követően ülnek tárgyalóasztalhoz és kidolgozzák a tranzakció részletes feltételeit. A cél az, hogy a Sony pénzügyi évének végére, azaz márciusra minden részlet a helyére kerüljön. A vételár 391 és 489 millió dollár között lehet. Az új tulajdonos szándéka szerint a VAIO PC-ket csak a japán piacon értékesíti, nemzetközi terjeszkedés később a hazai sikerek fényében elképzelhető. A vállalatnál 250-300 ember foglalkozott PC-k fejlesztésével, tervezésével és gyártásával, őket a Japan Industrial Partners várhatóan átveszi. Akikre az új tulajdonos nem tart igényt, azoknak a Sony házon belül keres másik pozíciót.

A Sony sosem tudott a legnagyobb gyártók közé emelkedni, részesedése az elmúlt évek során 2 százalék körül mozgott. A Sony hagyományosan magas költségszintje a piacon uralkodó kíméletlen árversenyben nem tartható - tavaly a PC-gyártás mintegy 300 millió dolláros veszteséggel működött.

A pénznyelő tévés üzletágtól is megválik a cég. A 2012 márciusában véget ért pénzügyi évben a tévés részleg 147,5 milliárd jen (mai árfolyamon mintegy 1,45 milliárd dollár) mínuszt halmozott fel, egy évvel később már csak fele ekkorát, idén pedig várhatóan 25 milliárd jen, mintegy 246 millió dollár lesz a veszteség. Elemzők és befektetők már régóta sürgették a vezetőséget, találjon megoldást a problémára, válassza le a veszteséges tévégyártást, ami látványosan visszahúzza a Sony pénzügyi teljesítményét.

Mindezek után a vállalat úgy döntött, önálló cégbe szervezi ki a tévégyártást. A tranzakció során egy, a Sony száz százalékos tulajdonában levő tévégyártó leányvállalat jön létre. Az átalakulás 2014 nyarára zárulhat le. A cég számításai szerint a most meghozott döntéseknek köszönhetően az üzletág a 2015 márciusában véget érő pénzügyi évben üzemi szinten már nyereséges lesz. Annak érdekében, hogy a tévégyártás mielőbb profitot hozzon, a vállalat ráfekszik a 4K modellekre, amelyek szegmensében vezető. A Sony kinyilvánított stratégiája, hogy nem a tömegpiacon kíván a jövőben versenyezni, hanem néhány meghatározott szűk szegmensre koncentrál csak, és ehhez igazítja a tévégyártó részleg szervezetét is. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a cég 5 ezer munkatársat elbocsát a divíziótól. A leépítésre a következő pénzügyi évben, 2015 márciusig kerül sor, a lépéstől 100 milliárd jen (985 millió dollár) megtakarítását várja a cég a 2016 márciusában záródó év során.

A tévégyártás önálló vállalattá szervezése óvatos első lépés lehet a tevékenység eladása felé is. A Sony-nál most kialakuló szervezeti struktúra lehetővé teheti, hogy a profil később gond nélkül új tulajdonos kezébe kerülhessen.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény