FőoldalÜzletÁprilis: erősített az ipar
2013. június 17., hétfő ::

Április: erősített az ipar

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 2013 áprilisában az ipari termelés 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az elektronikai ipar vegyes képet mutat. A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás jelentős növekedése járult hozzá

Áprilisban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben mértek termelésbővülést a statisztikusok, míg négy alágban egy és 2,9 százalék közti volumencsökkenést regisztráltak. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés egynegyedét adó járműgyártás termelése kimagaslóan – 20,3 százalékkal – emelkedett, ami az alág exportrendelés-mutatóiban is tükröződik. A több hónapja tartó két számjegyű visszaesés után áprilisban csupán 2,9 százalékos csökkenést mért a KSH a második legnagyobb súlyú alágban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában.

Az ipari export az idei év első négy hónapjában 2,9 százalékkal, míg áprilisban kiugróan – 14,2 százalékkal –emelkedett 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból a majdnem egyharmad súlyú járműgyártás kivitele áprilisban igen jelentősen, 22,6 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban közel egyhatod súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 7,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Az alágban két év után először emelkedett a kivitel, amelyben elsősorban a rendkívül alacsony bázis játszott szerepet.

Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a pozitívnak tekinthető adatok azért alakultak ilyetén, mert a komáromi Nokia-gyár tavalyi leépítés előtti teljesítménye már nem része az éves összevetésű mutatók bázisának. Pontosan a Nokia gyárnak volt betudható, hogy a magyar feldolgozóipar második legjelentősebb alága (Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása) a korábbi hónapokban kétszámjegyű visszaesést mutatott, ami természetesen a feldolgozóipar teljesítményét is visszahúzta.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény