FőoldalÜzletLátogatóban az Innomed Medical Zrt.-nél
2013. május 29., szerda ::

Látogatóban az Innomed Medical Zrt.-nél

A magyar tulajdonú elektronikai vállalkozások gyakran panaszkodnak, hogy nehezen jutnak komoly piaci lehetőségekhez. Sorozatunk egyik, nem titkolt célja az, hogy sikeres magyar cégek példáján keresztül mutassuk meg, hogyan is válhat egy társaság külföldön is elismertté. Most egy orvoselektronikai céghez látogattunk el. Kísérőnk Dévai Endre úr, az 1994-ben alapított, jelenleg 60 tagú Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Szakmai Egyesületének elnöke, az Innomed Medical Zrt. elnöke volt

24 éve az élvonalban

Magyarország komoly tradíciókkal rendelkezik az orvosiműszer-gyártás területén. A tulajdonosi szerkezetét illetően alapvetően hazai tulajdonú kkv-kal jellemezhető ágazat egyértelműen a külpiacok felé tekint. A fejlett piacok elöregedő népességének és a feltörekvő piacok dinamikus bővülésének köszönhetően a kereslet folyamatosan növekszik az ágazat termékei iránt. Ebből eredően az egészségipar az egyik legdinamikusabban bővülő szektor a világon.

A budapesti központ

Az Innomed Medical Orvostechnikai Fejlesztő és Gyártó Zrt. (IM) alapjait az 1989-ben fejlesztőmérnökök részvételével alakult, magyar tulajdonú Innomed Kft. rakta le. Az alapítók célja egy, a magyar orvosi műszeripar hagyományaira épülő, de termékstruktúrájában és fejlesztési stratégiájában innovátor, kereskedelmi és szolgáltatótevékenységében pedig a vevői igényeket teljességgel kiszolgáló vállalat létrehozása volt. 1996-ban az Innomed Medical Kft. a vállalatcsoporthoz tartozó cégek összevoná-sával egy jelentősen megnövekedett alaptőkéjű részvénytársasággá egyesült. Fő profiljaik: kardiológiai diagnosztikai és radiológiai készülékek gyártása.

A cég gyára Esztergomban található, ahol egy 4000 m2 alapterületű gyáregység közel 100 embernek ad munkalehetőséget. Itt készül a termékeik legjava, itt történik az összeszerelés és a készülékek végső tesztelése. Budapesten 2001-ben adtak át egy új épületet a termékfejlesztésekben dolgozó szakemberek számára. A két telephely együttesen mintegy 150 főnek ad munkát. A cég székhelye a budapesti épületegyüttesben működik. Itt található a kereskedelmi, a gazdasági részleg, valamint az egyéb támogatótevékenységek (szerviz, marketing). Az impozáns épület kiváló munkahelyet teremt a munkavállalóknak, ahol megfelelő kényelemben és professzionális irodai háttér mellett végezhetik napi teendőiket.

Gazdálkodásukban meghatározó szempont, hogy termékeiket a legmodernebb és leghatékonyabb technológiák és termelésirányítási módszerek alkalmazásával a felhasználói és beruházói igényeknek egyaránt megfelelő feltételekkel állítják elő. Stratégiájuk részét képezi az is, hogy vevőiket kiemelkedően kedvező kereskedelmi feltételekkel igyekeznek kiszolgálni. Dévai Endre úr jogosan büszkélkedett a cég kiváló mérnökeivel, akik a legmodernebb fejlesztési technológia mellett, folyamatosan nyomon követve a piaci trendeket és a legújabb vívmányokat, a cég sikerének alapját képezik: „Legfontosabb tőkénket munkatársaink jelentik: szakmai hozzáértésük, önállóságuk, kreativitásuk. Tudjuk, hogy kiváló minőségű termék, szolgáltatás csak magasan képzett, állandóan fejlődni képes és a cég iránt elkötelezett munkatársakkal valósítható meg. A magas színvonalú teljesítményhez szükséges infrastruktúra biztosítása soha nem merülhet fel kérdésként társaságunknál."

A titok a folyamatos innovációban van

Az első magyar bifázisos defibrillátor

Az rt.-ben a fejlesztői tevékenység a kezdetektől fogva alapvető szerepet játszott, ahol napjainkban már 29 fejlesztőmérnök, 6 szervizmérnök és 7 gyári mérnök dolgozik. Az orvosiműszer-gyártók legnagyobb része a szaktudását adja bele a termékbe, a vételárban igen magas, akár 75 százalékos lehet a szellemi munka értéke. Dévai urat idézve: „A szakma igyekszik kerülni a csak néhány százalékos hasznot hozó bérgyártást. Nekünk olyan óriásokkal kell versenyeznünk, mint a General Electric, a Siemens vagy a Philips, ezért unikális termékeket kell létrehoznunk." Éppen ezért igyekeznek a kor gyorsan változó technikai kihívásainak eleget téve a legmodernebb eszközöket biztosítani a fejlesztés, gyártás és szerviz területén.

Sanghaji köszönet Dévai úrnak

Nincs húsz cég a világon, amely defibrillátort gyárt, egyikük éppen az Innomed Medical Zrt. 2002-ben megvásárolták a dán Artema defibrillátor-gyártó és -fejlesztő multinacionális vállalat teljes termékpalettájának gyártási és kizárólagos forgalmazói jogait, valamint a hozzá tartózó automata gyártósort. A CardioAid 200B nevű bifázisos defibrillátor az előbb említett alapokból épült, de már saját fejlesztőik tették hozzá tudásuk legjavát, és vált ezáltal az egyik legkeresettebb termékükké. Szerződést kötöttek a készülék szállítására az egyik legjelentősebb kínai orvostechnikai gyártó- és forgalmazócéggel, a Shenzen Biocare Electronics-szal, és közös fejlesztésbe is kezdenek a kínai szakemberekkel. Ezen túlmenően partnerszerződést kötöttek az USA-beli Cardiac Science vállalattal az általuk gyártott, a világ egyik legkorszerűbb bifázisos félautomata defibrillátorának kelet-közép-európai kizárólagos forgalmazására.

Az elmúlt évek során kardiológiai diagnosztikai készülékeikkel a különböző szakmaspecifikus igényekhez is kiválóan igazodva, jelentős hazai és külföldi (több mint 100 ország) piaci sikereket könyvelhettek el. Termékeik között megtalálhatók az egyszerű, alapszintű, valamint a professzionális EKG-készülékek a terheléses és holter-EKG-rendszerek. Az intenzív terápiás termékkör legdinamikusabb tagja az ágy melletti/transzport őrzőmonitor-rendszer, amely színes hordozható monitorokból és központi egységből áll.

Mobilröntgen

A kardiológiai vonal mellett jelentős fejlődésen ment keresztül radiológiai termékkörük is. 1994-től saját fejlesztésű, komplett nagyfrekvenciás röntgengenerátorral jelentek meg, és azóta is folyamatosan jelen vannak a piacon. Az orvostudomány igényeit kielégítve, az Innomed Zrt. folyamatosan lépést tart a modern radiológiai megoldásokkal, ezért termékpalettájuk és annak fejlesztése állandó megújulást mutat. A mérnökeik által kifejlesztett digitális tüdőszűrőkabin és ennek mobil gépjárműre szerelt változata is sikeresen helytáll mind a hazai mind a nemzetközi piacon, évről évre egyre nagyobb hányadot eredményezve a cég árbevételében. A vállalkozás dolgozói méltán büszkék a Top-X röntgengenerátorért 1999-ben kapott Innovációs Magyar Nagydíjra, vagy InnoSpot 1000T/TM tüdőszűrő buszra, amely 2005-ben az Innovációs Nagydíjat érdemelte ki.

Szinkronban Európával, szinkronban a minőséggel

Az Innomed tulajdonosai vallják, hogy csak minőségi termékkel és a vevők igényeinek teljes körű kiszolgálásával valósítható meg, a törvényi, jogszabályi követelmények betartása mellett, a vállalati növekedés és a hosszú távú siker. A vezetőség elkötelezett a minőségpolitika megvalósításának és a minőségirányítási rendszer magas szintű működtetésének kérdésében, és a szükséges feltételek biztosítása mellett elvárja, hogy minden munkatárs a maga területén ugyanezen célokért tudása legjavát adja. A zrt. munkatársainak meggyőződése, hogy minden, amit a minőség terén a Vevők érdekében tesznek, az egyben az Innomed Medical Zrt. működési folyamatain keresztül a társaság folyamatos fejlődésének és versenyképességének is a legfontosabb biztosítéka. Vallják, hogy a minőség az egységes rendszerbe foglalt, minden munkatársuk által tudatosan és folyamatosan végzett munka eredménye.

A cég alapfeladatának tekinti a Vevők változó igényeinek megismerését és azok magas színvonalú teljesítését is. A termékeik és szolgáltatásaik minőségét ehhez igyekeznek igazítani, és ezt eredményességük alapfeltételének tekintik.

Forgalom M EUR
Termékjelenlét 130 országban

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény