FőoldalÜzletA HP 8,8 milliárd dolláros hibát vétett
2012. november 22., csütörtök ::

A HP 8,8 milliárd dolláros hibát vétett

A cég tavaly októberben vette meg az Autonomy brit szoftverfejlesztő vállalatot 11,1 milliárd dollárért. Ez jelent most problémát az amúgy sem jó helyzetben lévő HP-nél

A céget még a HP előző vezetése, Leo Apotheker akkori vezérigazgató vette meg. A piac már akkor is túlzottnak gondolta az árat, hiszen az Autonomynak jóval egymilliárd alatt volt az éves forgalma, és kétszázmillió körüli a bevétele. A hatalmas összeget azzal magyarázták, hogy szükség van irányváltásra, és az Autonomy felvásárlásával a szoftvervásárlásra koncentrálnak majd. A HP vezérigazgatója, Meg Whitman szerint az Autonomy egyes dolgozói megtévesztették őket, sokkal jobbnak tüntették fel a cég anyagi helyzetét, bevételeit és jövőbeli kilátásait. A HP ennek a számlájára ír a 8,8 milliárdos veszteségéből ötmilliárdot, a többit a cég részvényeinek a zuhanása okozta. A HP értesítette az amerikai és brit hatóságokat, a tőzsdefelügyeletet és az FBI-t.

Ráadásul a HP nem csak emiatt van bajban: már augusztusban 8,9 milliárdos volt az előző negyedéves veszteségük. Ekkor a 2008-ban felvásárolt Electronic Data Systems nyolcmilliárd dolláros értékcsökkenésének könyvelésével magyarázták a helyzetet. A veszteséget növelték a 27 ezer alkalmazott korábbi elbocsátásával együtt járó leépítési költségek is. Emellett folyamatosan csökken a cég forgalma, a kulcsfontosságú üzletágaiban is állandó a visszaesés. A nagyvállalati hardverekkel foglalkozó üzletágában kilencszázalékos volt a bevételcsökkenés, a szolgáltatási részlegben hatszázalékos. A nyomtatási és képalkotási részlegnél 5 százalékkal, összesen hatmilliárd dollárral csökkent a bevétel. Legjobban számítógépes üzletág bevétele csökkent, 14 százalékos volt az esés.

Ezt az évek óta tartó tendenciát próbálták megállítani azzal, hogy egy éve leváltották Leo Apotheker akkori vezérigazgatót, és kinevezték Meg Whitmant. Ő is csak fájdalmas megújulási folyamatot tudott ígérni, de egyelőre úgy tűnik, a HP-nek még a túléléséért is meg kell küzdenie.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény