FőoldalÜzletAz IBM szén nanocsövekből készítene nagy teljesítményű chipet
2012. október 30., kedd ::

Az IBM szén nanocsövekből készítene nagy teljesítményű chipet

Moore törvénye szerint 18 havonta duplázódhat meg a számítógépek chipjeire elhelyezhető tranzisztorok száma. Az IBM számára ez az idő is túl sok

A "Kék óriás" anyagkutatói szerint nanoszálakból nagy teljesítményű számítógépes chipek állíthatók elő. James Hannon, az IBM anyagtudósa a Nature Nanotechnology című szakfolyóiratban ismertette csoportjával végzett kísérleteit, amelyek sikere esetén a jelenlegi szilíciumon alapuló technológiát új válthatná fel. "A gond az, hogy 10-15 éves időtávon belül már gyártani kellene a szilíciumon alapuló eszközöket felváltókat, ehhez azonban pár éven belül ki kellene javítani az újak műszaki hiányosságait" - magyarázta Hannon.

A szén nanocsövekről közismert, hogy elektromos tulajdonságaik meghaladják a szilíciumon alapuló jelenlegi eszközökét, de a velük való munka nehézsége eddig akadályozta a nanoszálakra alapozott chipek előállítását. Bár laboratóriumi kísérletekben az egyedi szén nanocsövek különlegesen jó tulajdonságokat - sebességet és energiakarakterisztikát - mutattak, a valódi kihívást integrációjuk jelenti. A kérdés az, hogy miként lehet rátenni egy chipre a nanocsövek milliárdjait úgy, hogy megfeleljen az ipar által ma elvártaknak. Bemutatott eljárásukban az IBM kutatói a chipek előállításánál szokványos technikával martak csatornákat a szilíciumra felvitt hafnium rétegbe, majd a chipet egymás után belemártották két különböző, egymáshoz kötődő vegyületet tartalmazó oldatba. Az elkészült mintadarabban a nanocsövek már megfelelő mintázatot mutattak, sűrűségük pedig négyzetcentiméterenként 1 milliárd körül volt.

A BBC hírszolgálata szerint a demonstrált eredmény hatalmas előrelépés, de még nagyon sok függőben lévő kérdést meg kell oldani.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény