FőoldalÜzletRosszul alakult a PC-s piac
2012. július 23., hétfő ::

Rosszul alakult a PC-s piac

2012. második negyedéve meglehetősen rosszul alakult a PC-s szektor számára. A Gartner piacelemzői egyenesen kiábrándítónak találták a helyzetet, amely 0,1 százalékos visszaesést mutat az egy évvel ezelőtti állapothoz képest

Bár ez az érték nem tűnik soknak, felhívják a figyelmet arra, hogy 2011. meglehetősen rossz év volt gazdaságilag mindenki számára, most pedig jóval több vásárlónak kellene lennie. A Gartner szerint a problémát a különböző régiók gazdasági bizonytalanságai és a fogyasztók igen lecsökkent vásárlási kedve jelentik. A Gartner az okostelefonokat és a tableteket hibáztatja a PC-s szektor visszaesése miatt. Ezzel szemben egy másik piackutató, az IDC más véleményen van. Szerintük a Windows 8 októberi érkezésére nagyon sokan várnak, és inkább kivárnak az operációs rendszerre, majd csak a megjelenés után vesznek új gépeket.

Ami a legfőbb gyártókat illeti: a HP kifejezetten rossz negyedévet zárt, 12,1 százalékos visszaesést könyvelhetett el az eladásait tekintve. A negyedév másik nagy vesztese a Dell lett, a darabszám mintegy 12 százalékkal esett vissza és három év után 10 millió alá került. Ez nem féltetlenül rossz hír, ugyanis a texasi cég az elmúlt időszakban a magasabb profittal kecsegtető, drágább gépek felé mozdult el, ennek természetes velejárója a darabszám visszaesése.

Ezzel szemben a Lenovo 14,9 százalékkal növelte az értékesítéseinek számát, de még így sem tudta megelőzni a HP-t. A különbség azonban már csak kicsiny, a Windows 8 megérkeztéig könnyen az új első számú gyártóvá válhat. A kínaiak mellett a tajvani páros, az Acer és az ASUS eladásai mutatnak pozitív jeleket, ők is tudták eladásaikat (és részesedésüket) növelni a piacon. Az ASUS növekedése egészen látványos, 40 százalék körüli, amivel már 7 százalék körüli piaci részesedést hasítanak ki a tortából - elsősorban az ázsiai piacon és Európában. Az Acer szerény, pár százalékos növekedést ért el, ami a stabilizálódás jele a korábban látványos zsugorodáson áteső cég esetében.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény