FőoldalÜzletA EuroCloud kihirdette az első European Cloud Computing Awards győzteseket
2011. december 21., szerda ::

A EuroCloud kihirdette az első European Cloud Computing Awards győzteseket

A EuroCloud, a cloud computing megoldásokkal foglalkozó iparág európai szövetsége első ízben osztotta ki pán-európai felhőszámítási díját, a European Cloud Computing Awardot. A díjat a Párizsban megrendezett díjkiosztó gálaesten négy kategóriában ítéltek oda a nyerteseknek: a Legjobb Startup (induló vállalkozás), a Legjobb Megoldás, a Legjobb Hasznosítás (use case) a Közszférában és a Legjobb Hasznosítás a Magán Szektorban

A EuroCloud a cloud computing iparág képviseletét látja el Európában, és célja, hogy elősegítse az iparágat érintő üzleti és technológiai kapcsolatok kialakulását. Ez a cél vezérelte a szervezetet abban, hogy létrehozza a saját jövőképét megtestesítő, és az iparágban példaértékű szervezeteket elismerő díjat.

A díjátadó ünnepséget Párizsban rendezték meg a Paris en Scene sétahajón, ahol százötvenen vettek részt a cloud computing legjelentősebb elméleti és gyakorlati szaktekintélyei közül. A zsűri a Szajnán tett sétahajózás közben hirdette ki a négy kategória nyerteseit. A 29 jelölt Európa 9 országából érkezett, név szerint Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Hollandiából, Luxemburgból, Németországból, Portugáliából, Svédországból és Szlovéniából.

A European Cloud Computing Awards "Legjobb Startup" díját a Severalnines nevű svéd cég nyerte el, a "Legjobb Megoldás" díját a francia RunMyProcess-nek ítélték. A "Legjobb Hasznosítás a Közszférában" díját a luxemburgi EBRC vehette át, míg a "Legjobb Hasznosítás a Magán Szektorban" díját a svédországi eBuilder nyerte el.

A párizsi eseményen a szakma prominensei a díjazottak köszöntése mellett megragadták az alkalmat arra is, hogy megvitassanak néhány, a felhő alapú technológiához kapcsolódó témát. Így szóba került a cloud megoldások innovációja, a felhő üzleti módszerekre és modellekre gyakorolt hatása, a technológiát érintő szabályozási kérdések és irányelvek egyensúlyban tartása annak érdekében, hogy a végfelhasználók kellően védve legyenek, de ez ne veszélyeztesse a növekedést. Beszéltek még a cloud computing jellegéből adódó, földrajzi határokon átnyúló feladatok megoldásáról is.

Bellák Zoltán, a EuroCloud Magyarország elnöke elmondta: "A EuroCloud ezen a lenyűgöző európai rendezvényen keresztül bebizonyította, hogy képes betölteni a cloud computinggal foglalkozó kulcsfontosságú nemzetközi szervezet szerepét a kontinensen. Ez azt jelenti, hogy a szervezet képes az alapítása során kitűzött célokat elérni és küldetését megvalósítani, rá tudja irányítani a figyelmet az európai cloud computing iparágra és az európai innovációra csakúgy, mint megmutatni, hogy az európai cloud felhasználók valóban élen járnak a technológiai újítások alkalmazásában a versenyképesség érdekében. Mindez rendkívül figyelemre méltó eredmény."

Akcióterv
Az első European Cloud Computing Awards sikerén felbuzdulva a EuroCloud máris hozzálátott a 2012-es díjátadó szervezéséhez. A jövő évi verseny két lépésben valósul meg. Az első lépésben kiválasztják minden egyes résztvevő ország legjobb cloud computing vállalatát, majd a második lépésben a kiválasztottak versenyeznek az európai döntőben. A EuroCloud 2012-ben 15 ország részvételére számít.

A döntőbizottságról
Az idei díjakat odaítélő zsűri kilenc prominens európai szaktekintélyből állt: Mathieu Poujol, a PAC tanácsadó cég munkatársa, mint a zsűri elnöke, Lutz Schubert, a Stuttgarti Egyetem nagyteljesítményű számítógépes központjának (HLRS) intelligens szolgáltatási infrastruktúrákért felelős vezetője, az Európai Bizottság cloud computingról kiadott Fehér Könyvének raportőre, Matjaz Juric professzor, Java szakértő a Ljubjanai Egyetemről, Peter Hagedorn, a EuroCIO (az informatikai vezetők európai szervezete) igazgatója, az EeSA (e-képességek, a digitális írástudás fejlesztését célzó európai szervezet) végrehajtó tanácsának társelnöke, Maryline Lengert, az ESA (Európai Űrkutatási Ügynökség) vezető cloud computing tanácsadója, GBS Bindra, a Logica Group informatikai főigazgatója, a Logica India ügyvezető igazgatója, Alan Hardiman, a CSC üzleti informatikai tanácsadó cég EMEA-régióban cloud computingért felelős vezetője, Bill McNee, a Saugatuck Technology elnök-vezérigazgatója, és Peter Moebius, az Orange távközlési vállalat üzletfejlesztési vezérigazgatója.

A European Cloud Computing Awards díjazottjai

A Legjobb Startup 2011-ben: Severalnines
Az innovatív induló vállalkozás felhő alapú adatbázis-platformokhoz kínál automatizálási és menedzsment szoftvereket. A vállalat termékei lehetővé teszik a klaszterezett adatbázisok egyszerű telepítését, menedzselését, monitorozását és skálázását. A cloud alapú megoldások összteljesítményének mindig is kritikus tényezője volt a többszörös adatforrások teljesítménye, rugalmassága és optimalizáltsága, és a Severalnines ezekre kínál megbízható alkalmazást ügyfelei számára.

A Legjobb Megoldás 2011-ben: RunMyProcess
A RunMyProcess egy olyan vállalkozáshoz használja fel a cloud techológia lehetőségeit, amely nagyban javítja a platformalapú szolgáltatások (PaaS - Platform as a Service) produktivitását a tervezési, megvalósítási és működési fázisokban. A RunMyProcess abban is támogatja a felhasználókat, hogy az üzleti folyamatokkal még nagyobb összhangban végezzék a munkájukat. A cég megoldásai a végfelhasználók számára is elérhetőek. A vállalat a lehető legnagyobb üzleti potenciált hordozó együttműködésekre alapozza tevékenységét.

A Legjobb Hasznosítás a Közszférában 2011-ben: EBRC
Az EBRC Trusted Cloud (biztonságos számítási felhő) szabványra épülő megoldást valósított meg az IBBL-nél, a humángenetikai adatbázisok kezelését végző Luxemburgi Integrált Biobanknál. A cég megoldása rendkívül érdekesnek bizonyult az egészségügyi iparágban érdekeltek számára, mint egy nyílt, egyszerű hozzáférést biztosító metódus egy erőteljesen szabályozott környezetben, és bebizonyította, hogy a cloud technológia még a legérzékenyebb információk számára is biztonságos. Az EBRC emellett maga irányította a projekt minden egyes elemének megvalósítását annak érdekében, hogy azok gyorsabban valósuljanak meg, és kevésbé legyenek összetettek.

A Legjobb Hasznosítás a Magán Szektorban 2011-ben: eBuilder
Az eBuilder megoldása azzal érdemelte ki a díjat, hogy alkalmazása figyelemre méltó eredményekhez vezetett ügyfelénél, az Alfa Lavalnál. Megmutatta, milyen lehetőségeket kínál a cloud a kiszervezett munkaerővel dolgozó cégek számára, ráadásul az ügyfelek szempontjából kritikus, végpontok közötti szinten. Az eBuildernek kulcsszerepe volt abban, hogy ügyfele gyorsabb reakcióra vált képessé egy folyamatosan változó, mindig új kihívásokat támasztó piacon.

A EuroCloudról
A az első olyan pán-európai szervezet, amely az SaaS (Software as a Service) és cloud computing területen tevékenykedő vállalatokat és viszonteladókat tömöríti, és jelenleg 27 országban van jelen. Célja, hogy cloud szolgáltatókból, rendszerintegrátorokból, értékesítőkből, az iparágat támogató érdekeltekből álló, változatos tagsága révén népszerűsítse a cloud computingot Európa-szerte, megossza a leghasznosabb tapasztalatokat, bátorítsa az innovációt és az üzleti kapcsolatok kiterjesztését mind a kontinensen belül, mind azon kívül. A szervezet alapítója és vezetője Pierre-José Billotte.
A EuroCloud Europe-nak 17 országban, köztük Magyarországon is van helyi szervezete, melynek elnöke Bellák Zoltán. A magyar egyesület idén alakult, és a legjelentősebb reprezentációval rendelkezik Közép-Kelet-Európában. Még az idén hazánkban is meghirdeti a Cloud Computing Award-ot, melynek kategóriánkénti nyertesei az egyesület szakmai támogatásával indulhatnak az európai versenyen.


A EuroCloud honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény