FőoldalÜzlet388 millió USD bírság a kartellező kijelzőgyártókra
2011. december 12., hétfő ::

388 millió USD bírság a kartellező kijelzőgyártókra

A Sharp, a Samsung, a Chimei Innolux az LG és négy másik gyártó összesen mintegy 87 milliárd forint nagyságú büntetést fizet, bár azt még mindig nem ismerték el, hogy összejátszottak volna

Mint arról az Elektronet már hírt adott 2010-ben az Európai Bizottság kartellezés miatt öt LCD-gyártóra rótt ki mintegy 180 milliárd forintnak megfelelő bírságot.

A 2007-ben kezdődött pert a fogyasztók indították, mert szerintük a gyártók 1999 és 2006 között összejátszottak az árak felhajtása érdekében. Ugyan a vádakat tagadják a cégek, de a jelek szerint készek a megegyezésre. A bíróság még októberben engedélyezett nyolc megállapodást, és a végső döntés december 19-re várható.

Az árkartellel vádolt kijelzőgyártók a per lezárása érdekében fizetnek. A Sharp, a legnagyobb japán gyártó $105 milliót fizet, a világ legnagyobb tévégyártója, a Samsung $82,7 milliót, a legnagyobb tajvani gyár, a Chimei Innolux $78 milliót, míg az LG $70 milliót. Azt természetesen senki nem tudja, hogy mekkora extra profitot könyvelhettek el a cégek.

Korábban az amerikai hatóságok által indított per alapján a Sharp és az LG kapott 585 millió USD-s büntetést, és a Chunghawa Picture Tubes, az LG valamint a Sharp bűnösnek vallották magukat.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény