FőoldalKonstruktőr1 Hz frissítésű laptopok jöhetnek
2024. október 01., kedd ::

1 Hz frissítésű laptopok jöhetnek

65%-os energiafogyasztás csökkenést céloznak.

A hordozható számítástechnikai készülékek, elsősorban a laptopok egyik jelentős energia fogyasztó tétele a kijelző. Ennek energiaigénye a frissítési frekvencia növekedésével párhuzamosan szintén nő, jelentőssé 90 Hz fölött válik. Pedig HD filmnézéshez, vagy játékhoz még nagyobb frekvenciákat részesítenek előnyben a használóik. Ugyanakkor nem mindig van szükség magasabb képfrissítési frekvenciákra – csak éppen tudni kéne, hogy mikor nincs. Az Intel és a kínai BOE szakemberei a kérdést a mesterséges intelligencia segítségével vélik megoldani oly módon, hogy az eredmény ne zavarja meg túlságosan a felhasználói élményt. (A BOE a nem kifejezetten szerényen hangzó Best On Earth rövidítése. A BOE Technology Group Co., Ltd.-t 1993-ban alapították Kínában.)

A BOE által kidolgozott Winning Display 1 Hz nevű laptop-kijelző esetében a mesterséges intelligencia speciális algoritmusok használatával képes arra, hogy meghatározza az adott pillanatban szükséges frissítési frekvenciát. Gyakorlatilag azt figyeli, hogy mikor nincs szükség nagy frekvenciára. Például félaktív terhelési forgatókönyvek esetén automatikusan szabályozható a frissítési gyakoriság. Ha pl. a felhasználó videót néz és közben jegyzetel, akkor a videót mutató ablak magas, egyenletes frissítési gyakoriságot tarthat fenn, míg a képernyő jegyzetelő része alacsonyabb frissítést használ az energiatakarékosság érdekében. Hasonlóan csökkenthető a frekvencia, ha az MI elemzi a felhasználói viselkedést: az egérmozgásokat, a fejmozgásokat és az alkalmazáshasználatot. Ha úgy látja, hogy a felhasználó nincs ott, akkor minimálisra csökkenti a frissítési gyakoriságot. A PixOptix pedig javítja a kontrasztot, miközben csökkenti a háttérvilágítás energiafogyasztását. Ha viszont játékra kerül a sor, a frekvencia felmehet 120 Hz-re is. A fejlesztők szerint ezáltal akár 65 százalékkal is csökkenthető a képernyő energiafogyasztása.

Ugyanakkor problémát jelent, hogy a jelenleg használatos OLED panelek nem képesek változó frissítési gyakoriságra. Ezért egyes gyártók az LTPO (alacsony hőmérsékletű polikristályos oxid) alkalmazásával próbálják megoldani ezt a feladatot. Ez nemcsak a különböző frissítési frekvenciák közötti gyors váltásra képes, hanem sokkal kevesebb energiát is fogyaszt, mint a hagyományos OLED-ek.

Tom’s Hardware híre szerint a Winning Display 1 Hz kijelző-technológia az Intel Lunar Lake processzoraival hajtott laptopokban debütálhat

Forrás: tomshardware.com
Kép: commons.wikimedia.org

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény